Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπική καραντίνα και νέα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις, όπως μπαρ και εστιατόρια άφησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο απέκλεισε νέο γενικό lockdown.

«Τοπικές παρεμβάσεις και τοπικό lockdown μπορεί να υπάρξουν, όχι οριζόντιο… δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα, έχουμε έξαρση, αλλά είναι ελεγχόμενο αν τηρήσουμε τους κανόνες και κρατάμε τις αποστάσεις», διαβεβαίωσε.«Υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως να κλείνουν νωρίτερα» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση δεν είχε εφησυχασμό σε κανένα σημείο, είναι μια δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση… Κάποιοι ξέχασαν ότι ο αόρατος εχθρός δεν έχει φύγει, πρέπει να θυμόμαστε την ατομική ευθύνη που μας έκανε παράδειγμα προς μίμηση», υπογράμμισε.

«Κατ’ ουσίαν από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου για τους όρθιους, δεν μπορεί να υπάρχουν όρθιοι πουθενά ενώ και για καθημένους υπάρχουν κανόνες αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και πυκνότητας εντός του χώρου».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι «με την πρώτη παράβαση θα κλείσουμε την επιχείρηση για 15 μέρες, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προσέχουν γιατί το να κλείνουν καταστήματα μέσα στον Αύγουστο θα σημάνει καταστροφή».

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «ελέγχουμε για αισχροκέρδεια σε σχέση με το προ COVID διάστημα, αυτός είναι ο ορισμός της κυβέρνηση γιατί δεν υπήρχε στο δίκαιο μας η έννοια της. Ελέγχουμε πρωτίστως για τα προϊόντα πρώτης ανάγκης». Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια, τόσο σε αντισηπτικά όσο και μάσκες.

«Στο ξεκίνημα δεν είχαμε ούτε μία μάσκα παραγωγή, σήμερα έχουμε εκατομμύρια μάσκες παραγωγή, τουλάχιστον 40% με 50% παράγονται στην Ελλάδα. Στα αντισηπτικά κάνουμε εξαγωγές στην Ευρώπη. Στο ekatanalotis.gov.gr μπορείτε να δείτε τιμές μασκών από πολλά σημεία πώλησης» σημείωσε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Βουτιά τζίρου

Ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων υπενθυμίζεται ότι η κίνηση στη συγκεκριμένη αγορά τους προηγούμενους μήνες ήταν ασθενική καθώς έως τα τέλη Μαΐου η μείωση μεσοσταθμικά του τζίρου άγγιξε το 70%, ενώ ο Ιούνιος είχε μια μικρή αύξηση αλλά ο τζίρος ήταν σημαντικά χαμηλός στις περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους top τουριστικούς προορισμούς όπως π.χ. η Σαντορίνη ο τζίρος ήταν μικρότερος κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Μεσοσταθμικά η πτώση κυμάνθηκε στο σύνολο της αγοράς στο 20-30% και αυτό γιατί υπάρχουν περιοχές, όπως η παραλιακή ζώνη της Αττικής όπου η κατάσταση δείχνει να έχει εξομαλυνθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα εστιατόρια ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε όσους παρέχουν take away και delivery».

Εφόσον η πτώση του τζίρου φτάσει το 3 στο σύνολο της φετινής χρονιάς, τότε οι απώλειες σε τζίρο θα αγγίξουν τα 1,8 δισ. ευρώ την ώρα που σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πέρυσι οι 82.408 επιχειρήσεις του κλάδου παρήγαγαν τζίρο 6,059 δισ. ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει, σε λουκέτο 1 στα 4 καφέ – εστιατόρια, δηλαδή θα κλείσουν 20.000 καταστήματα, εξωθώντας τους εργαζόμενους τους στην ανεργία.