Η Λούκα Κατσέλη δεν θα είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα οργανώσει ανοιχτό διάλογο για την αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη. Η κ. Κατσέλη επικαλέστηκε τις επαγγελματικές της δεσμεύσεις ως γενική διευθύντρια της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής και έτσι θα περιοριστεί σε συμβουλευτικό ρόλο.

Όπως γνωστοποίησε η ίδια με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 25 Αυγούστου, στο γραφείο του στη Βουλή, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις που της είχε ζητήσει προ ημερών, σχετικά με την οργάνωση ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της, για την αναπτυξιακή πρόταση του κόμματος, ενόψει και του σχεδίου της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει την κατάθεση μίας πρότασης η οποία θα λειτουργήσει ως το αντίπαλον δέος στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Μάλιστα, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, ζήτησε από τη Λούκα Κατσέλη να παρουσιάσει ένα προσχέδιο πρότασης για αυτό τον σκοπό. Στην ανάρτησή της, η κ. Κατσέλη αναφέρει ότι με τον Αλέξη Τσίπρα, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ωστόσο η ίδια θα συνεχίσει να έχει ουσιαστικό συμβουλευτικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό, παρά το γεγονός πως δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που την έφεραν να ηγείται της επιτροπής δεν ισχύουν.

«Ανατριχιαστική η έκθεση Πισσαρίδη»

Σημειώνεται ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το σχέδιο της ομάδας Πισσαρίδη αναφορικά με τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα από τα Ευρωπαϊκά ταμεία. Το σχέδιο που παραδόθηκε στις 3 Αυγούστου 2020 στον πρωθυπουργό, παραμονή του ανασχηματισμού, προβλέπει 11 μεγάλες ανατροπές στο φορολογικό πεδίο, εκ των οποίων ξεχωρίζουν η πρόταση για μείωση του φόρου στη μισθωτή εργασία με τη μετατόπιση του στον τομέα της κατανάλωσης, η μετατροπή του συστήματος επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητικό και η ενίσχυση των ιδιωτικών συντάξεων.

Εξάλλου, η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει τη φορολόγηση των εισοδημάτων με ενιαία κλίμακα, κάτι το οποίο εφόσον εφαρμοστεί  θα προκαλέσει αύξηση του βάρους σε όσους έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές με ξεχωριστή κλίμακα. Τέλος, χτυπάει καμπανάκι για τη δράση της ανεξάντλητης φοροδιαφυγής στη χώρα, προτείνοντας ενίσχυση του μέτρου των ηλεκτρονικών πληρωμών.

«Ανατριχιαστική» χαρακτηρίζει την έκθεση Πισσαρίδη, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας πως είναι «καθαρό» ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα». Αναφέρει ειδικότερα, ότι «στη βάση αυτού σχεδιάζει ακόμη ευκολότερες απολύσεις, μείωση των αποδοχών για τις υπερωρίες, μείωση των παροχών μητρότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, συρρίκνωση του πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων». Προσθέτει ότι η έκθεση «επαναλαμβάνει όλα τα ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερα κλισέ: οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους γιατί δεν είναι αρκετά ευέλικτοι ή σωστά καταρτισμένοι. Κι ας ζούμε σε μια χώρα που το brain drain γίνεται ενδημικό φαινόμενο. Οι παροχές στους ανέργους δεν είναι προϋποθέσεις επιβίωσης σε ένα σύγχρονο κράτος, αλλά χατίρια που πρέπει να καταργηθούν».

Η κ. Αχτσιόγλου προσθέτει ότι το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» επανέρχεται στην ατζέντα, «διότι η ανάγκη εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων δεν φεύγει ποτέ από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης» και πως συνεπώς η «λύση» για το «τεράστιο κόστος μιας τέτοιας επιλογής» είναι την «κατάρρευση του δημόσιου συστήματος θα την πληρώσουν οι σημερινοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι». Τέλος, σχολιάζει ότι οι χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι «πρέπει σύμφωνα με την έκθεση να τιμωρηθούν επιπλέον διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα παραήταν αναδιανεμητικό έως σήμερα».

Ως «συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το «πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη». Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι το σχέδιο «παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους».

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων». Επιπλέον αναφέρει, πως «δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο “ζόμπι”». Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θα έχουμε μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις