Εντός του μήνα αναμένεται να ανοίξει η σχετική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος κύκλος να καλύπτει και όσες επιχειρήσεις είχαν υποστεί τα περιοριστικά μέτρα τον Αύγουστο και είδαν μείωση στον τζίρο τους .

Ο νέος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το ύψος της οποίας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας aade.gr/mybusinesssupport, η οποία θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν θα μπορούν να λάβουν :

  • χαμηλότοκα κρατικά δάνεια εφόσον είδαν πτώση του τζίρου τους κατά μήνες Ιούνιο- Ιούλιο- Αύγουστο, δηλαδή όλοι οι κλάδοι της Εστίασης, του Τουρισμού κι όχι μόνο
  • ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, όπως απλοί ελεύθεροι επαγγελματίες
  • επιχειρήσεις, όπως φαρμακεία σε νησιά, που αποκλείονταν από τις προηγούμενες ενισχύσεις ως κλάδοι με κερδοφορία παρά την κρίση, αλλά κατέγραψαν πτώση πωλήσεων μέσα στο καλοκαίρι λόγω της εποχικότητας στους τουριστικούς προορισμούς. Στους ωφελούμενους θα περιλαμβάνονται για παράδειγμα οδηγοί ταξί ή επιχειρήσεις που πωλούν souvenir, προϊόντα λαϊκής τέχνης κ.ά.

«Προσπαθούμε να είμαστε όσο μπορούμε πιο κοντά και έγκαιρα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha ενώ τόνισε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 35 δισ. και η κυβέρνηση δημιούργησε ήδη δημοσιονομικό χώρο 10 δισ. με ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, ενώ αναμένονται τον Σεπτέμβριο και 2,7 δισ. ευρώ από την ΕΕ για το πρόγραμμα SUR, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Εξάλλου, ο υπουργός επανέλαβε, ότι οι συσσωρευμένες οφειλές λόγω της πανδημίας, θα μπορούν να εξοφλούνται μετά από τον Απρίλιο 2021 είτε σε 12 (άτοκες) είτε σε 24 (με επιτόκιο 2,5%) δόσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ακόμα ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αρχής γενομένης από το τρέχον έτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό. Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις – και όχι μόνον με τα εξοπλιστικά προγράμματα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις