Τις διαγωνιστικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει το σημαντικό project για την προμήθεια και εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δρομολογεί ο ΔΕΔΔΗΕ με την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ: Προχωρά το σχέδιο μερικής ιδιωτικοποίησης

Τα «έξυπνα» συστήματα καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αντικαταστήσουν τα 7,5 εκατομμύρια ρολόγια ανοίγοντας το δρόμο στους προμηθευτές ρεύματος αλλά και τον Διαχειριστή για την παροχή σύγχρονων και αυτόματων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, με προσοχή ετοιμάζονται οι προδιαγραφές για τους μετρητές, προκειμένου στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ να ξεκινήσει το roll out.

Η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, σε συνεννόηση με τη διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ, έχει προκαταρκτικά εξετάσει και σενάρια του τρόπου διενέργειας του διαγωνισμού, λόγω του μεγάλου όγκου των προμηθειών.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο, εξετάζεται το ενεχόμενο οι διαγωνισμοί να είναι περισσότεροι τους ενός, με τους μετρητές να χωρίζονται ανά ομάδες.

Ο προϋπολογισμός του project είναι της τάξης των 850 εκ. ευρώ και ο χρόνος της προκήρυξης του έργου δεν αποκλείεται να προσδιορίζεται προς τα τέλη της χρονιάς ίσως και στις αρχές της επόμενης.

Σημειώνεται, πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν σχετίζεται με εκείνον της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η εταιρία συνεχίζει κανονικά τα έργα που έχει προγραμματίσει για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής και των υποδομών του.

Εκσυγχρονισμός του δικτύου με έξυπνους μετρητές

Με τους νέους μετρητές, που θα αντικαταστήσουν τα παμπάλαια «ρολόγια» με τα οποία μετράμε σήμερα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα μπορεί να προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες στην πελατεία της καθώς θα δίνεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τη κατανάλωσή τους.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, καλύτερη διαχείριση της ζήτησης ρεύματος, εξοικονόμηση ενέργειας, περιορισμό των ρευματοκλοπών, ενώ θα επιτρέψει επίσης τη μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, καθώς και την εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου.

Ως εκ τούτου αναμένεται να υπάρξει μείωση του κόστους καταμέτρησης και αποκοπών για τον διαχειριστή του δικτύου, ενώ τα «έξυπνα» συστήματα θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης ρεύματος, καθώς και των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Επιπλέον η επιχείρηση θα μπορεί να ασκήσει περισσότερο ενεργητική πολιτική απέναντι στους κακοπληρωτές οι οποίοι θα προειδοποιούνται πριν την οριστική διακοπή. Μάλιστα, οι «έξυπνοι μετρητές» θα δώσουν τη δυνατότητα για προπληρωμή της κατανάλωσης ηλεκτρικού του επόμενου μήνα, κατά το πρότυπο της καρτοκινητής τηλεφωνίας. Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται και σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Βρετανία, στην οποία πλήθος «έξυπνων μετρητών» έχει εγκατασταθεί σε καταναλωτές που προπληρώνουν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις