Τεράστιο φαίνεται πως είναι το πλήγμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητα η πανδημία του κορονοϊού και η καραντίνα έχουν φέρει ιδιοκτήτες και υπαλλήλους σε αδιέξοδο. Μάλιστα, οι ξενοδόχοι καταγγέλλουν ότι το άνοιγμα των ξενοδοχείων το καλοκαίρι του 2020 έφερε εν τέλει προβλήματα, νέες ζημίες και περιορισμένο τζίρο.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων “Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχεία” που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στα μέσα του Ιουλίου, όταν διαφαίνονταν κάποιες προσδοκίες για τον περιορισμό των μεγάλων απωλειών που επέφερε η πανδημία στην τουριστική αγορά τον χειμώνα και την άνοιξη, και καθώς η Ελλάδα διατηρούσε ένα καλό επιδημιολογικό προφίλ, οι ξενοδόχοι μιλούσαν για πτώση του τζίρου κατά μέσο όρο γύρω στο 67%, δηλαδή για απώλειες περίπου στα 5,6 δισ. ευρώ (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρονιάς). Τρεις μήνες μετά, οι εκτιμήσεις είναι ακόμα πιο χαμηλές.

Η νέα καταγραφή του ΙΤΕΠ για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων μετά το lockdown αναφέρει πως το πλήγμα για τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας είναι δυσβάσταχτο. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 62% δηλαδή 2.478 μονάδες προχώρησαν σε υγειονομικό πρωτόκολλο και τελικά μόλις 2.328 επαναλειτούργησαν μετά τον Ιούνιο, οπότε επιτράπηκε το άνοιγμα των μονάδων 12μηνης λειτουργίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, θα ξανακλείσουν μέσα στο 2020, αφού δεν υπάρχει ζήτηση. Την ίδια ώρα 503 μονάδες ετοιμάζονται μάλιστα να κλείσουν μέσα στο μήνα που διανύουμε.

Όσον αφορά τις μονάδες εποχικής λειτουργίας, μετά την καραντίνα, από τις 15 Ιουνίου δηλαδή που μπόρεσαν να ανοίξουν και πάλι, μόλις το 61% λειτούργησε. Σε απόλυτα νούμερα, από τα 6.098 εποχικές μονάδες, λειτούργησαν οι 3.699 σύμφωνα με τα δεδομένα στου ΞΕΕ. Το 50% εξ αυτών έκλεισε πρόωρα μέσα στο Σεπτέμβριο και το 40% μέσα στον Οκτώβριο. Υπήρχε δε και ένα ποσοστό κοντά στο 5% που έκλεισε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, εκτός του ότι το 31% των ανοιχτών ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, θα ξανακλείσει μέχρι το τέλος του έτους, περιλαμβάνονται τα εξής: φέτος άνοιξε το 60% των ελληνικών ξενοδοχείων, το τρίμηνο Ιουλίου‐ Σεπτεμβρίου 2020 η πληρότητα, με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, διαμορφώθηκε στο 23%. Το ίδιο διάστημα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 86 ευρώ, χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.