Η τεχνολογική εταιρεία, Livongo, που περιήλθε πρόσφατα στην αγκαλιά της Teladoc, είναι μία από τις εταιρείες που όχι μόνο δεν επλήγη από την πανδημία αλλά αντιθέτως ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο η τιμή της μετοχής έφθασε από περίπου 17 δολάρια στα 158 δολ.

Ο δημιουργός της, Κίμων Αγγελίδης εξήγησε ότι όταν εισήχθη η Livongo στον Nasdaq τον Ιούλιο του 2019, η κεφαλαιοποίησή της ήταν περίπου στα 3,4 δισ. δολ. και τώρα έφθασε να αγγίζει τα 14 δισ. δολ. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2008 ως EosHealth. Το 2014 μετονομάστηκε σε Livongo με σκοπό την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε όσους ασθενείς πάσχουν από διαβήτη.

Η ελληνική startup εξαγοράστηκε πρόσφατα από την αμερικανική Teladoc έναντι του αστρονομικού ποσού των 18,5 δισ. δολ, που παρέχει και εκείνη τηλεϊατρικές υπηρεσίες, δημιουργώντας τώρα ένα κολοσσό στον κλάδο του healthtech, ο οποίος αποτιμάται, σύμφωνα και με το CNBC, στα 37 δισ. δολ.

«Το βασικό αντικείμενο της Livongo είναι η παροχή προγραμμάτων αντιμετώπισης του διαβήτη μέσα από την εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης και εικονικής φροντίδας. Οφείλω να παραδεχθώ πως το 2008 ήμουν ο πρώτος που ασχολήθηκε, μέσω της EosHealth, με την ψηφιακή περίθαλψη, σκεπτόμενος ότι η υγειονομική φροντίδα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από το τηλέφωνο και εν κινήσει, όπως οι τραπεζικές εργασίες. Η Livongo, λοιπόν, πήρε το όνομά της από αυτό που η σύζυγός μου αποκαλεί “ζωή εν κινήσει” (living on the go). Η ίδια έχει μεταπτυχιακό στη μελέτη του διαβήτη και στην ενδοκρινολογία και ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη Livongo», σημειώνει ο κ. Αγγελίδης.

Η δημιουργία της εταιρείας

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως καθηγητής Βιολογίας σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ο κ. Αγγελίδης αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον τομέα των επιχειρήσεων. «H Livongo προήλθε από επιχείρηση που δημιούργησα εγώ το 2004, την DiabetesAmerica, η οποία αποτελούσε εταιρεία υπηρεσιών για τον διαβήτη. Τότε χρειαζόμασταν έναν τρόπο για να επεκταθούμε γεωγραφικά και έτσι ανέπτυξα αυτή την τεχνολογία, αρχικά το 2008, υπό την ονομασία EosHealth. Ως εταιρεία κλείσαμε κάποια πολύ σημαντικά συμβόλαια με μεγάλους εργοδότες και με μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, την Aetna. Η ομάδα μου κι εγώ δημιουργήσαμε τον πρώτο ασύρματο μετρητή γλυκόζης, με τα στοιχεία των μετρήσεων κάθε ατόμου να περνούν στο cloud. Χρησιμοποιούσαμε συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε άμεσες απαντήσεις, και εφόσον υπήρχε κάποιο πρόβλημα, αμέσως ένας καθοδηγητής ή νοσοκόμος επικοινωνούσε τηλεφωνικώς», αναφέρει ο ίδιος.

Το 2014, λίγο πριν αποχωρήσει από την εταιρεία, στην οποία παραμένει μέτοχος, ο κ. Αγγελίδης αποφάσισε να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα για να αναλάβει τη διοίκησή της, πείθοντας τον Γκλεν Τούλμαν να γίνει διευθύνων σύμβουλος. Η εταιρεία μετονομάστηκε εκείνη τη χρονιά σε Livongo, ενώ ο ίδιος παρέμεινε στα καθήκοντά του μέχρι το 2016-2017. «Παρέμεινα μέχρι να αναπτυχθεί η εταιρεία και να μη με έχουν πια ανάγκη». Επειτα ίδρυσε τη Vivante Health, η οποία έχει παρουσία στην Αθήνα, ενώ επόμενο βήμα του κ. Αγγελίδη είναι η δημιουργία ενός επενδυτικού κεφαλαίου, του Ithaca LifeScience Partners, το οποίο θα διαχειρίζεται περίπου 50 εκατ. δολάρια με σκοπό τη στήριξη ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις