Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα δυσκολεύεται να αποπληρώσει το κουπόνι των μετατρέψιμων ομολόγων που έχει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ομάδα βασικών μετόχων, με επικεφαλής τον Αμερικανό διαχειριστή κεφαλαίων Τζον Πόλσον, έχει καταθέσει πρόταση για μια αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, ώστε να αποφύγει η τράπεζα την έμμεση κρατικοποίηση, μια πρόταση όμως που θα περιορίσει δραστικά τη συμμετοχή του ΤΧΣ και των υπόλοιπων σημερινών μετόχων.

Η απόφαση του SSM στο αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει με μετρητά κουπόνι ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές αξίας 165 εκατ. ευρώ θα καθορίσει τις εξελίξεις στην τράπεζα. Η απάντηση αναμένεται το διάστημα 16 – 17 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ εκτιμά ότι η φετινή κερδοφορία της τράπεζας και η κεφαλαιακή της επάρκεια δεν επιτρέπουν την αποπληρωμή σε μετρητά, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Πειραιώς να παραταθεί για πέντε χρόνια το δικαίωμα μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές.

Εάν τελικά η απάντηση από τον SSM είναι αρνητική, κάτι που θεωρείται πιθανό, το αμέσως επόμενο βήμα είναι n ενεργοποίηση της ρήτρας που προβλέπει τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές. Σε αυτή την περίπτωση, τα CoCos μετατρέπονται, εντός Δεκεμβρίου, σε 394,4 εκατ. νέες μετοχές Τράπεζας Πειραιώς και το ποσοστό του ΤΧΣ αυξάνεται στο 61,3% από 26,4% οδηγώντας σε κρατικοποίηση και απώλεια αξίας (dilution) για τους ιδιώτες μετόχους.

Η κυβέρνηση σπεύδει να διαμηνύσει ότι η κρατικοποίηση, εφόσον τελικά επιλεγεί ως η καταλληλότερη λύση, θα έχει σύντομο και μεταβατικό ορίζοντα προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ενίσχυση της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στην τράπεζα.

Μάλιστα όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή Στουρνάρα, Πατέλη και Μεγάλου, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρέμβει στη λειτουργία της τράπεζας και δεν σχεδιάζει ούτε καν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης. Η διοίκηση θα παραμείνει ίδια καθώς δεν προκύπτει ζήτημα κρατικής βοήθειας αφού το δημόσιο παίρνει μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ αποτιμούσε, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, στα βιβλία του τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 1,53 δισ. ευρώ. Με την μετατροπή, το ΤΧΣ χάνει πρακτικά τα κεφάλαια του στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς οι ομολογίες μετατρέπονται προς 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η μετοχή έκλεισε την Τρίτη στα 0,719 ευρώ. Ταυτόχρονα, η αξία του υφιστάμενου 26,4%, που κατέχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 310 εκατ. ευρώ, έχει προφανώς εξαϋλωθεί.

Συγκεκριμένα στην Τράπεζα Πειραιώς το Ταμείο έχει βάλει 7,665 δισ. ευρώ, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του 115.374.400 μετοχές. Η αγοραία αξία των οποίων ήταν στα 345 εκατ. ευρώ στην αρχή του έτους, ενώ τώρα έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα των 83 εκατ. ευρώ. Και τούτο γιατί η τιμή της μετοχής έχει χάσει το 75,9% της αξίας της, καθώς από τα 2,99 βρίσκεται τώρα στα 0,719 ευρώ.

Από σήμερα η εθελούσια έξοδος

Εξάλλου από σήμερα Παρασκευή 30/10, τίθεται σε ισχύ το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με στόχο την αποχώρηση 1.000 τραπεζοϋπαλλήλων.

Όπως διαρρέεται στα ΜΜΕ τα κίνητρα του προγράμματος διαμορφώνονται ως εξής:

Ηλικιακά 

  • Κάτω των 39 ετών, 20 μηνιαίοι μισθοί
  • 40-49 ετών, 30 μηνιαίοι μισθοί
  • 50-55 ετών, 38 μηνιαίοι μισθοί
  • Άνω των 56 ετών, 45 μηνιαίοι μισθοί

Προϋπηρεσία 

Τα παραπάνω ποσά-πρόκειται για μικτούς μηνιαίους μισθούς- προσαυξάνονται βάσει του χρόνου προϋπηρεσίας ως εξής:

  • Για μέχρι 10 έτη, +8%
  • Για 11-20 έτη, +10%
  • Για 21 και πάνω έτη, +15%

Επιπλέον παροχές

  • Το προσωπικό που εργάζεται στο δίκτυο καταστημάτων και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες λαμβάνει 20% επιπλέον στα ποσά που προκύπτουν από τα παραπάνω κίνητρα βάσει της ηλικίας και της προϋπηρεσίας, για να αποχωρήσει.
  • Αν δε, οι τραπεζοϋπάλληλοι εργάζονται σε ένα από τα 25 καταστήματα της Πειραιώς, που πρόκειται να κλείσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου, θα λάβουν 2 επιπλέον μηνιαίους μισθούς. Δύο επιπλέον μισθοί προβλέπονται και για τους εργαζόμενους σε  περιφέρειες με πλεονάζον προσωπικό πχ Γρεβενά.
  • Τέλος, ένας πρόσθετος μισθός προβλέπεται για κάθε τέκνο υπαλλήλου της Πειραιώς που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις