Νέα δεδομένα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς η BC Partners έχει συνάψει συμφωνίες για την εξαγορά των μετοχών που κατέχουν στη Forthnet και ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Μάλτας, GoPlc, αλλά και η Wind. Εκ των πραγμάτων, η BC Partners εξελίσσεται σταδιακά σε μεγαλομέτοχο της Forthnet. Η συμφωνία της BC Partners έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με την Crystal Almond, μητρική εταιρεία της Wind Hellas.

Αρχικώς απέκτησε το ποσοστό της Go Plc στη Forthnet, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της μαλτέζικης εταιρείας, μέσω της θυγατρικής της Newco United Group Hellas, έναντι 3.235.405 ευρώ για 24.887.737 μετοχές. Η Go Plc κατείχε το 9,63% της Forthnet, άρα η BC Partners από το 33,2% πήγε στο 42,83%. Στη Forthnet ποσοστό 14,06% κατέχει επίσης η Wind, 14,42% η Massar Investments (με έδρα το Ντουμπάι) και 2,77% η Vodafone. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, η BC Partners έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει άμεσα και το 14,06% της Wind με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στο 56,89%.

Η μετοχή της ελληνικής εταιρείας πωλείται έναντι 0,1299 ευρώ, τιμή η οποία είναι χαμηλότερη από αυτή στο ταμπλό της Σοφοκλέους (0,3 ευρώ ανά μετοχή) και από τη μέση τιμή των τελευταίων 6 μηνών που κινείται κοντά στη σημερινή. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Forthnet είναι υπό επιτήρηση λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, ενώ η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 77,5 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία έχει συνάψει η United και για την εξαγορά του ποσοστού της Wind στη Forthnet (14,06%), η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος εκτός από την ίδια και τις τράπεζες. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα. Ενδιαφέρον προκαλεί η τιμή που γίνεται η μεταβίβαση των μετοχών, κάτι πάντως που φαίνεται να συνδέεται με την επόμενη μέρα της Forthnet και τις κινήσεις της BC Partners συνολικά στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Βάσει των συναλλαγών που έχουν γίνει έως τώρα για την εξαγορά της Forthnet, η United Group κατέχει το 33,2% και διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης (call option) για την απόκτηση επιπλέον 58.473.079 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,6318%, τις οποίες σήμερα κατέχουν η Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ+5,34% η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-4,31% της Ελλάδος, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-2,36% και η Τράπεζα Αττικής. Ποσοστό στη Forthnet έχουν επίσης η Massar Invest (με έδρα το Ντουμπάι) 9,63% και η Vodafone 2,77%.

Η επόμενη μέρα και η Wind

Επίσημα η BC Partners δεν έχει παρουσιάσει τον σχεδιασμό της για τη Forthnet, με αποτέλεσμα να «κυκλοφορούν» διάφορα σενάρια. Με βάση τις τελευταίες κινήσεις της φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στο να πρέπει να κάνει δημόσια προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, αφού σύντομα ξεπερνά το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας.

Ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται στη συνέχεια να επιδιώξει εκ νέου (είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και πέρσι) να εξαγοράσει τη Wind, με σκοπό να συγχωνεύσει τις δύο εταιρείες. Μαζί η Forthnet και η Wind θα καταστούν ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, με δυνατότητα να παρέχει το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Στην τηλεπικοινωνιακή αγορά διατυπώνονται όμως και άλλα σενάρια, που μιλούν για είσοδο της Forthnet στον πτωχευτικό κώδικα, ώστε να μειωθούν περαιτέρω οι υποχρεώσεις της, καθώς και για πώληση του τηλεπικοινωνιακού της τμήματος (των πελατών). Ωστόσο, το τελευταίο μοιάζει μάλλον ακατανόητο, με δεδομένο ότι η κερδοφορία στους παρόχους που παρέχουν το σύνολο των υπηρεσιών δεν προέρχεται από την τηλεόραση, αλλά από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις