Τέλος έβαλε η κυβέρνηση στο κοινωνικό μέρισμα, μια ανάσα για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα είχαν αυστηροποιηθεί, ώστε να διεκδικείται μόνο από νοικοκυριά με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια οι δικαιούχοι δεν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. Αξίζει να σημειωθεί, πως φέτος πολλά νοικοκυριά ανέμεναν το βοήθημα ως μια ανάσα εν μέσω οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το κοινωνικό μέρισμα δεν θα δοθεί σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ μόνο οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρουν το διπλάσιο ποσό. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το οποίο προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το μέτρο αφορά περίπου 482 χιλιάδες πολίτες από 256 χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ ανέφερε πως δεν πρόκειται να γίνουν αιτήσεις, καθώς δεν υπάρχει πλέον μέρισμα.

Μικρό το χριστουγεννιάτικο πακέτο

Παρά τις αυξημένες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μετά την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, το χριστουγεννιάτικο πακέτο της κυβέρνησης αποδεικνύεται μικρό και με λιγοστούς αποδέκτες. Σύμφωνα με την σημερινή (19/11) εξειδίκευση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών πριν τις γιορτές από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χριστουγεννιάτικο βοήθημα θα λάβουν μόνο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την πανδημία, την επέκταση και το 2021 της «επιστρεπτέας προκαταβολής», στον 5ο κύκλο της οποίας (τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα και έως τις 30 Νοεμβρίου) θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ, την αναστολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών, την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων, το πρόγραμμα «Γέφυρα», και τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, δύναται να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Το κράτος θα καλύψει, αναλογικά, τις ασφαλιστικές εισφορές, από το κράτος. Το μέτρο ήδη υλοποιείται.
  • Για τις επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής ΦΠΑ και αναστολής πληρωμής δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

  • Για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής  πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.
  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%, κάτι που ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που έχουν μπει σε αναστολή. Για την τελευταία κατηγορία υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση στο ενοίκιο της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων τους.
  • Αναστολή για 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών. Ισχύει για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή πλήττονται. Όσες πλήττονται θα πρέπει να εμφανίσουν μειωμένο κύκλο εσόδων κατά 50% σε σχέση με το 2019.
  • Διευρύνεται η λίστα για την συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μείωση τζίρου κατά 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με ποσό αναφοράς τα 300 ευρώ.
  • Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύεται και φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αθροιστικά με τον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό φτάνει τα 5 δισ. Ευρώ. Υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση και το 2021.