Την κακή κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, την ώρα που η χώρα βιώνει τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Σίγουρα τα στοιχεία αυτά πυροδοτούν προβληματισμό στο αν άξιζε το βιαστικό άνοιγμα του τουριστικού κλάδου τον περασμένο Ιούλιο, το οποίο έγινε χωρίς ελέγχους στα σύνορα και χωρίς το απαραίτητο αρνητικό τεστ του κορονοϊού.

Η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των άλλων επιμέρους ισοζυγίων. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 78,2% στα 3,5 δισ. ευρώ από 16,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Χάθηκαν δηλαδή 12,6 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 77,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ οι εισπράξεις από μεταφορές μειώθηκαν κατά 16,2%.

Στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η μείωση του τζίρου το τρίτο τρίμηνο ήταν 75,7%, στη Σαντορίνη η μείωση ήταν 70,8%, σε όλους τους νομούς της Κρήτης πάνω από 60%, στην Πάρο 67%, στη Χαλκιδική 71%, στη Ρόδο 68,7%, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα ήταν η μείωση του τζίρου και στα Επτάνησα.

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 ανήλθε σε 471,68 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 48,9% σε σύγκριση με τον περυσινό Σεπτέμβριο. Τέλος, οι εισπράξεις προσδιορίζονται στα 825 εκατ. ευρώ ή 2,06 δισ. λιγότερα.

Η επιβάρυνση της διασποράς από τον τουρισμό

Σε αντιπαραβολή, στο υγειονομικό κομμάτι από τα σχεδόν μηδενικά κρούσματα του Ιουνίου, φτάσαμε σήμερα στα άνω των 3.000 καθημερινά, ενώ το τραγικό είναι η δραματική αύξηση των θανάτων. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο έχουμε καταγράψει πάνω από 1.000 θανάτους, με την αναλογία θανάτων ανά ασθενών με Covid-19 να εκτοξεύεται.

Και όλα αυτά έγιναν για την είσπραξη, του ποσού των 3,5 δισ. ευρώ, από τον τουρισμό, για τα οποία, το Κράτος αναγκάζεται να δώσει πολλαπλάσια προκειμένου να στηρίξει τους πληγέντες από την πανδημία, λόγω των lockdown.

Μεταξύ του Ιουνίου και του Νοεμβρίου, το μόνο που άλλαξε, ήταν το άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό, που έγινε με τρόπο ανεξέλεγκτο. Αρχικά τέθηκε ως όρος για την έλευση στην Ελλάδα το αρνητικό τεστ, αλλά κατόπιν αντέδρασε η TUI και απείλησε πως αν δεν αντικατασταθεί το υποχρεωτικό τεστ από δειγματοληπτικό στο αεροδρόμιο, θα «βγάλει την Ελλάδα» από τον τουριστικό χάρτη του καλοκαιριού του 2020.

Παρότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια κρίση ειλικρίνειας παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος το άνοιγμα του τουρισμού, το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα, λέει, πως, «δεν ευθύνεται ο τουρισμός».

Βεβαίως ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να εξηγήσει το άνοιγμα των συνόρων και τον εφησυχασμό, όπως χαρακτηριστικά είπε, που επικράτησε τους καλοκαιρινούς μήνες, σημείωσε, παραδεχόμενος εμμέσως τη λάθος εκτίμηση της κυβέρνησης: «Επειδή έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τον τουρισμό, θέλω να επισημάνω το αυτονόητο, ότι την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αρχές Νοεμβρίου και όχι Σεπτεμβρίου. Καταφέραμε να μην έχουμε προβλήματα μετάδοσης από επισκέπτες στην τοπική μας κοινότητα».

Τον τουρισμό ως επιβαρυντικό παράγοντα στη διασπορά της νόσου αποδεικνύει πάντως και το ότι το καλοκαίρι έμπαιναν σε καραντίνα ολόκληρα νησιά, την ώρα, που τα «επίσημα» κρούσματα ήταν ελάχιστα, γεγονός που προκαλούσε και τότε απορίες.

Το ότι ο τουρισμός έπαιξε ρόλο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιβεβαιώνουν κι αρκετοί επιστήμονες που επισημαίνουν ότι έπρεπε να γίνονται περισσότερα τεστ τόσο στις πύλες εισόδου όσο και στην υπόλοιπη χώρα, με έμφαση στους κύριους τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, εκτιμούν ότι οι τουρίστες από τις βόρειες γειτονικές χώρες στις οποίες τότε η νόσος ήταν σε έξαρση μετέδωσαν πολύ τον κορονοϊό.

Τα τελευταία 24ωρα, ο δείκτης θετικότητας δεν υποχωρεί και παρά το lockdown και κινείται σε επίπεδα άνω του 10%. Μάλιστα, στις 16 Νοεμβρίου είχε εκτιναχθεί στο 18,5%. Χθες Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 1.388 νέα κρούσματα από 11.209 τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 12,4%.

Οι θάνατοι από μονοψήφιος αριθμός που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν πολλαπλασιαστεί και το Σαββατοκύριακο ξεπέρασαν τους 100 ημερησίως.

Οι ασθενείς στις ΜΕΘ έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα. Από διψήφιο νούμερο που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου, ώρα αγγίζουν τους 550 καθώς βαίνουν αυξανόμενοι κατά τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις