Όπως προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της eurostat για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι ελληνικές οικογένειες γνώρισαν μέση αύξηση της τάξης του 8,6% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο Δηλαδή το δεύτερο του 2019.

Η μέση τιμή της κιλοβατώρας χωρίς φόρους και τέλη διαμορφώθηκε στα 0,129 ευρώ δηλαδή σχεδόν 13 λεπτά του ευρώ. Η επιβάρυνση αποδίδεται στην απόφαση του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να αυξήσει πέρσι τον Αύγουστο τα τιμολόγια της ΔΕΗ, επικαλούμενος την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διάσωση της από την οικονομική χρεοκοπία.

Και καθώς Η ΔΕΗ έχει κυρίαρχη θέση με 63% ανάμεσα στους παρόχους, η αύξηση από τα 0,1189 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 12 λεπτά επηρέασε ανοδικά τη μέση τιμή της κιλοβατώρας που πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Το ποσοστό αυτής της αύξησης έστειλε την Ελλάδα στην υψηλότερη κλίμακα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν μεγαλύτερο μέσο εισόδημα σε σχέση με μας.

Έτσι είμαστε πια ακριβότερη από τη Γαλλία τη Φινλανδία την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σουηδία Έστω και αν η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα παραμένει ακόμη χαμηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στα 0,1327 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας καταγράφηκαν στην Ολλανδία -31% τη Λετονία -12,8% τη Σλοβενία -11,4% τη Σουηδία -10% και την Εσθονία -8,9%

Ποια εταιρεία έχει όμως τη φθηνότερη κιλοβατώρα;

Σε απόλυτους αριθμούς και συγκρίνοντας μόνο τις τιμές κιλοβατώρας μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα το ποσοστό έκπτωσης που έχουν άλλες εταιρίες σε σχέση με την ΔΕΗ (στοιχεία Νοέμβριος 2020)

Πριν τη δική σας απόφαση πάντως θα πρέπει να εξετάσετε όλες τις παραμέτρους, όπως τυχόν πάγιο και συνδρομές, τιμές χρεώσεων καθώς και τα όρια στην κατανάλωση που μπορεί να έχει κάθε εταιρεία.

Οι τιμές που μερικές φορές βλέπετε και είναι όντως αρκετά χαμηλές, μερικές φορές μπορεί να έχουν κάποιο όριο και πάνω από αυτό, να πληρώνετε περισσότερο την κάθε κιλοβατώρα

Συνήθως στα οικιακά δεν υπάρχουν όρια κατανάλωσης ανά τετράμηνο παρά μόνο η ρήτρα ΟΤΣ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις