Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας, οι 11.228 (ποσοστό 92%) θα καλυφθούν μέσω μετατάξεων και οι υπόλοιπες 993 (8%) με αποσπάσεις. Η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, αφού αξιολόγησε τα αιτήματα των φορέων, ανάρτησε τις εγκεκριμένες θέσεις (περίπου το 90% των αιτημάτων) στη σχετική εφαρμογή apografi.gov.gr. Οι περισσότερες θέσεις προς πλήρωση με μετάταξη ή απόσπαση, αφορούν στα υπουργεία (κεντρικές υπηρεσίες και εποπτευόμενοι) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ α΄ και β΄ και τα νομικά πρόσωπα). Στους δήμους οι θέσεις για μετάταξη ή απόσπαση είναι 4.056 (33% των συνολικά εγκεκριμένων θέσεων) και στις περιφέρειες 1.239 (10% των θέσεων).

Ως προς τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς, η μερίδα του λέοντος αφορά το Παιδείας & Θρησκευμάτων (1.650 θέσεις), ενώ σημαντικός αριθμός θέσεων προβλέπεται και για τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (775), Οικονομικών (530), Πολιτισμού και Αθλητισμού (430) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (419). Τέλος, προβλέπεται και ένας σημαντικός αριθμός θέσεων προς πλήρωση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (453) και στις Ανεξάρτητες Αρχές (375).

Ως τις 14 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και απόσπαση για προσωρινή κάλυψη αναγκών από 4 έως και 14 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με το αρ. 42 του ν.4674/2020, οι αιτήσεις προτίμησης μπορούν να υποβάλλονται για δέκα συνολικά θέσεις έως και τριών (3) φορέων κατ` ανώτατο όριο. Σχετική η αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ / 660 /οικ. 22308/4.12.2020 εγκύκλιος (ΑΔΑ Ψ2Γ746ΜΤΛ6-9ΨΓ).

ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο για παράκαμψη του ΑΣΕΠ

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλει συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας ώστε να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ για την πραγματοποίηση αναξιοκρατικών προσλήψεων, παράλληλα με μπαράζ διορισμών αποκλειστικά κομματικών προϊσταμένων, διευθυντών και διοικήσεων σε όλο το εύρος του δημόσιου. Σε ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γιάννη Ραγκούση, σταχυολογούν τις σχετικές περιπτώσεις και αναφέρουν ενδεικτικά:

“Με τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, προβλέφθηκε η δυνατότητα -στο διηνεκές- πρόσληψης προσωπικού, κατά παρέκκλιση του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, της διαδικασίας έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006 και κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, ακόμη και της δυνατότητας στο ΑΣΕΠ, να προβαίνει σε κατ’ ένσταση έλεγχο νομιμότητας των πινάκων.

Στην ίδια λογική, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, προχώρησε σε ρουσφετολογικές προσλήψεις 1500 ειδικών φρουρών εκτός ΑΣΕΠ και εκτός Πανελληνίων.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος Υπουργός προκήρυξε και 1.200 θέσεις συνοριοφυλάκων, με τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφίων να εξαντλείται σε τρεις αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ κατά παράβαση του άρθρου 2, της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3812/2009, όπως ισχύει. Επιπρόσθετα, με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, προβλέφθηκε η πρόσληψη δεκάδων υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων στην Τεχνική Υπηρεσία της Ε.Ε.Τ.Α. Α.Ε. µε σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ”.

Στην πραγματικότητα δεν είναι μία ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που υπογράφουμε 61 βουλευτές της Αξιωματικής…

Posted by Giannis Ragkousis on Thursday, December 3, 2020

“Τα συγκεκριμένα παραδείγματα δεν είναι τα μόνα. Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση νομοθέτησε μέσω ΠΝΠ τη δυνατότητα παράκαμψης του ΑΣΕΠ, υποτίθεται για λόγους επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών” αναφέρουν και συνεχίζουν με την σταχυολόγηση των περιπτώσεων προσλήψεων με “θολά” κριτήρια.

Διαβάστε την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις