Καθυστερήσεις, οργισμένες αντιδράσεις και πολλά τηλέφωνα είναι το αποτέλεσμα των αυξημένων παραγγελιών μέσω διαδικτύου για τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Η έλευση των γιορτών, η Black Friday αλλά και τα κλειστά καταστήματα στον κλάδο του λιανεμπορίου έχουν φέρει κατακόρυφη αύξηση στις παραγγελίες από eshop με τις εταιρείες κούριερ να τρέχουν και να μην φτάνουν.

Τα παράπονα των πολιτών συσσωρεύονται και οι εταιρείες μία μία σπεύδουν σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών.

Πρώτη «κατέρρευσε» η Γενική Ταχυδρομική

Η Γενική Ταχυδρομική ήδη από το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου ανακοίνωσε πως αναστέλλει μέρος των υπηρεσιών της καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην αυξημένη πίεση στο δίκτυό της.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες και για όσο διαρκεί αυτή η μη ομαλή κατάσταση είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάποια μέτρα έτσι ώστε αφενός μεν να διατηρήσουμε ως Γενική Ταχυδρομική ένα καλό επίπεδο υπηρεσιών αφετέρου δε οι άνθρωποι που εργάζονται στη Γενική Ταχυδρομική να μπορούν να δουλεύουν κατά το δυνατόν ανθρώπινα. Στα πλαίσια αυτά αναστέλλονται άμεσα όλες οι πρόσθετες υπηρεσίες πλην της βασικής υπηρεσίας είτε απλής αποστολής είτε αποστολής με αντικαταβολή [ενδεικτικά αναστέλλονται οι αποστολές σπέσιαλ, παράδοση Σάββατο, παράδοση σε Δυσπρόσιτες κτλ.]. Για κάθε επείγουσα περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί  η νέα υπηρεσία “VIP αποστολή” [προσοχή! Έχει αυξημένο κόστος, παρέχεται σε συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες] που δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Στις 6 ημέρες ο μέσος χρόνος διακίνησης για την ACS

Και η ACS αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ενημέρωση των πελατών της αναφέροντας πως οι αποστολές μπορεί να φθάσουν και τις έξι ημέρες ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί και παραπάνω.

«Δεδομένων των συνθηκών αυτών, και ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των αποστολών κατά την τρέχουσα εβδομάδα, ο μέσος χρόνος διακίνησης των αποστολών αναμένεται να φθάσει τις 6 εργάσιμες ημέρες, ενώ ενδέχεται κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη να ξεπεράσει τους χρόνους αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ACS συνεχίζει τις προσπάθειές της και αξιολογεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες της με σκοπό να συναντήσει τις προσδοκίες των πελατών της, ενώ συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αποστολή ευπαθών προϊόντων την περίοδο αυτή» σημειώνει μεταξύ άλλων η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ανακοίνωση και από τα ΕΛΤΑ

Ιδιαίτερα επιβαρυμμένα από τις συνθήκες είναι και τα ΕΛΤΑ. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο το ποσοστό της αύξησης φτάνει έως και το 60,8% ενώ σε σχέση με την περίοδο της άνοιξης υπάρχει αύξηση κατά 22,5%.

«Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι υποδομές τόσο των ηλεκτρονικών καταστημάτων όσο και των ταχυμεταφορών, με συνέπεια να παρατηρούνται ιδιαίτερα στην Αττική, τροποποιήσεις και αποκλίσεις στους συνήθεις χρόνους διακίνησης και παράδοσης. Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΛΤΑ Courier αξιολογεί καθημερινά την τρέχουσα κατάσταση βάσει επιχειρησιακού σχεδίου με σκοπό την ικανοποίηση των υπερβολικά αυξημένων αναγκών των πελατών της, έχοντας ήδη προβεί στην επέκταση των υποδομών της, την ενίσχυση των διαθέσιμων υλικοτεχνικών και ανθρώπινων πόρων και την αναδιαμόρφωση των υπηρεσιών της, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ιδιαίτερες συνθήκες» προσθέτουν τα ΕΛΤΑ.

Στα όριά της και η Speedex

Όπως οι περισσότερες εταιρείες ταχυμεταφορών έτσι και η Speedex είδε τον όγκο τον παραγγελιών προς διακίνηση να αυξάνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Με αφορμή τον αυξημένο φόρτο εργασίας προχώρησε σε ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες ελαχιστοποίησης του μέσου χρόνου παράδοσης, ενδέχεται να σημειωθούν τροποποιήσεις και πιθανές αποκλίσεις από τους συνήθεις χρόνους διακίνησης και παράδοσης για συγκεκριμένο αριθμό προορισμών, κυρίως στα αστικά κέντρα. Από πλευράς μας, παρακολουθούμε συνεχώς τους δείκτες διακίνησης και διαχείρισης των αποστολών μας με στόχο τον περιορισμό των τυχόν καθυστερήσεων και την επιτυχή παράδοση των αποστολών σε όλο το εξυπηρετούμενο δίκτυο στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις