Ισχυρό ”χτύπημα” δέχεται η οικονομία των περισσότερων χωρών σε παγκόσμια κλίμακα, μετά τα αλλεπάλληλα lockdown που επιβάλλονται εξαιτίας της διασποράς του κορονοϊού. Ο όμιλος Jumbo δεν αποτελεί εξαίρεση, σημειώνοντας μεγάλη πτώση στα έσοδα Δεκεμβρίου, αλλά και στο σύνολο του έτους 2020. Συγκεκριμένα, σημείωσε απώλειες στον τζίρο που άγγιξαν το 54% τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνοντας έτσι την συνολική μείωση εσόδων σε 18,2% για το προηγούμενο έτος.

Είναι σαφές πως τόσο μικρά καταστήματα όσο και μεγάλοι όμιλοι και επιχειρήσεις, δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης λειτουργίας από τις κυβερνήσεις, αποβλέποντας στη μείωση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Απόρροια αυτού υπήρξε η ανακούφιση των συστημάτων υγείας, αλλά ταυτόχρονα η γέννηση μεγάλων και δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

«Παρά την αλλαγή των αρχικών σχεδιασμών, πρακτικά ουδεμία εναλλακτική πολιτική εφαρμόστηκε ως προς το λιανεμπόριο. Ως αποτέλεσμα ήρθε το απόλυτο -χωρίς χρονικό ορίζοντα- απαγορευτικό λειτουργίας των οργανωμένων καταστημάτων, περιλαμβανομένου και του Ιανουαρίου του 2021», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο όμιλος, υποστηρίζοντας πως οι περίοδοι του Πάσχα και των Χριστουγέννων υπήρξαν καθοριστικοί για την ”βύθιση” των οικονομικών των επιχειρήσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ένα συνεκτικό σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων.

Η αναλυτική αποτίμηση εσόδων του ομίλου για το έτος 2020:

 • Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου 2020 κατέγραψαν αύξηση κατά περίπου +13%.
 • Τον Φεβρουάριο ο τζίρος αυξήθηκε κατά +23%, σε σύγκριση με το 2019.
 • Οι πωλήσεις του Μαρτίου, για τον Όμιλο, κατέγραψαν μείωση κατά -51% περίπου επηρεαζόμενες από τις κατά τόπους κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του πρώτου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη.
 • Τον Απρίλιο, με τα περισσότερα καταστήματα να παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα απλώς να υπολειτουργούν χάθηκε οριστικά και η Πασχαλινή περίοδος. Οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση (-86%), σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
 • Ο Μάιος έφερε την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τα περισσότερα καταστήματα να λειτουργούν σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνδυασμό με την βαθμιαία άρση των περιορισμών κίνησης σε Βουλγαρία και Ρουμανία, οι πωλήσεις του Ομίλου ωθούνται σε διψήφια ανάπτυξη (+ 13,6%) για τον μήνα αυτό.

Reuters/Alkis Konstantinidis

 • Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος παρέμειναν σε θετικό πρόσημο σημειώνοντας αύξηση των πωλήσεων κατά +5,8% και κατά +8% περίπου αντίστοιχα.
 • Ο Αύγουστος έδειξε αρνητικό πρόσημο (-2%) λόγω της καθίζησης του τουρισμού.
 • Ο Σεπτέμβριος 2020 έκλεισε με αύξηση των πωλήσεων για τον Όμιλο Jumbo κατά +1,2% περίπου.
 • Ο Οκτώβριος κατέγραψε και πάλι θετικό πρόσημο με σημαντική αύξηση των πωλήσεων για τον Όμιλο Jumbo κατά +12,7% περίπου.
 • Ο Νοέμβριος με το δίκτυο των καταστημάτων στην Ελλάδα να είναι κλειστό και στην Κύπρο να είναι κλειστά τα 3 από τα 5 καταστήματα, κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά -35% περίπου.
 • Ο Δεκέμβριος 2020 με το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων στην Ελλάδα να παραμένει κλειστό καθώς και 2 καταστήματα να είναι κλειστά στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία, καταγράφηκε μείωση των πωλήσεων κατά -54% περίπου διευρύνοντας τις συνολικές απώλειες για το έτος στο -18,2% από -10,7% το 11μηνο.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις