Ανακοινώθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου, από τις 25 Ιανουαρίου 2021 έως και τις 28 Ιανουαρίου 2021.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων, το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) αποφάσισε στη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου 2021 το ακόλουθο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

  • Στις 25 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 26 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ), που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 28 Ιανουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις Ιανουαρίου είχαν πληρωθεί νωρίτερα στους συνταξιούχους λόγω των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Αναδρομικά 5ετίας σε συνταξιούχους! Απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Την ώρα που περισσότεροι από 2 εκατ. συνταξιούχοι (και 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι) αναμένουν ανατροπή της απόφασης Βρούτση στη μάχη που θα δοθεί στις 15/1 στο ΣτΕ για τα αναδρομικά, μία απόφαση ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται να ενισχύσει τη θέση τους.

Αποφαινόμενο ότι ο νόμος Βρούτση (ν. 4093/2012) είναι αντισυνταγματικός, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποδέχθηκε προσφυγή συνταξιούχου και του επιδίκασε αναδρομικά πέντε ετών – για το διάστημα από το 2013 έως το 2018 – αντί για το 11μηνο που προβλέπεται σε ανάλογη απόφαση του ΣτΕ.

Η νέα απόφαση-βόμβα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο στην πρόσφατη απόφασή του με αριθ. 439/2020 (Ολομέλεια) επιδίκασε αναδρομικά μόνο έντεκα μηνών σε όλους τους συνταξιούχους.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε την υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 35.838 ευρώ, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

Η νέα δίκη είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του κ. Βρούτση, που έστειλε εκ νέου τους συνταξιούχους στα δικαστήρια παρότι η 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ήταν ξεκάθαρο ότι αφορούσε και τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές.

Τελικά, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ και δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι.

Επιπλέον η υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στερεί από τα εκατομμύρια των συνταξιούχων τη διεκδίκηση αναδρομικών, για τις περικοπές που έγιναν στα μνημονιακά έτη και κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Σημειώνεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατά της υπ’ αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, που περιορίζει τις επιστροφές στο 11μηνο από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις