Τη λύση της καταβολής της εθνικής σύνταξης, που είναι η βάση της κάθε σύνταξης και κυμαίνεται από 345 έως 384 ευρώ, προκρίνει η κυβέρνηση εν είδει προσωρινής σύνταξης και αναμένεται να ξεκινήσει να την πληρώνει εντός 2μήνου σε περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους.

Η νέα προσωρινή θα καταβάλλεται πλέον κάθε μήνα και μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης, ενώ οι δικαιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

Οι σημερινές προσωρινές πάντως θα παραμείνουν ως έχουν.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κ. Χατζηδάκης, η απόδοση μιας Εθνικής Σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους είναι «το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε αμέσως για τους ανθρώπους που έχουν υποβάλλει αίτημα για σύνταξη και πληρούν τις προϋποθέσεις». Η ρύθμιση θα αφορά όλους όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, καλύπτουν δηλαδή όριο ηλικίας και απαραίτητο χρόνο ασφάλισης.

Και αυτό επειδή πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, της συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικά Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Τέτοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί, για παράδειγμα, το 2008, όταν δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης με μια υπεύθυνη δήλωση.

Υπενθυμίζεται πως τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 με 40ετία ασφάλισης και στα 67 με 15ετία τουλάχιστον. Την νέα προσωρινή, ωστόσο, θα πάρουν όλοι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν υποβάλλει αίτημα. Η ρύθμιση αφορά και τις εν αναμονή αναπηρικές συντάξεις.

S

Τα ποσά της νέας προσωρινής και τα νέα αναδρομικά

Το ποσό της νέας προσωρινής θα είναι το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης:

  • Για 15 έτη ασφάλισης, το είναι 345,60 ευρώ
  • Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ
  • Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ
  • Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ
  • Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και
  • Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο υπουργός Εργασίας, οι δικαιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους για κύρια σύνταξη.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτηση για κύρια σύνταξη τον Μάρτιο του 2019. Η αίτησή του εκκρεμεί 25 μήνες. Εφόσον έχει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης θα λάβει αναδρομικά 9.600 ευρώ και μηνιαία παροχή 384 ευρώ μέχρι την έκδοση της κύριας σύνταξής του.

Αντίστοιχα, ασφαλισμένος που έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2020, περιμένει 15 μήνες και θα λάβει 5.760 ευρώ. Αν ο ίδιος ασφαλισμένος έχει 15ετία ασφάλισης θα πάρει 5.175 ευρώ.

«Έχω δώσει εντολή στον ΕΦΚΑ να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται το μέτρο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν πως το μέτρο θα μπορεί να «τρέξει» εντός 2μήνου.

Χειρότερη ρύθμιση από την ισχύουσα

Όπως παρατηρεί όμως ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ο Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να «αντιμετωπίσει» τις μεγάλες καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων, ανακοίνωσε ότι θα νομοθετήσει κάτι χειρότερο από αυτό που ήδη ισχύει!

«Ο νόμος 4714/2020 (άρθρο 115) που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από 6 μήνες στη Βουλή (ΦΕΚ 148/Α/31-7-2020) προβλέπει ότι, χορηγείται προσωρινή σύνταξη στους μισθωτούς:

  • σε ποσοστό 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης,
  • στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες σε ποσοστό 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. υπουργό ότι όταν ο e-ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι, υπάρχει θεμελίωση δικαιώματος (χρόνος ασφάλισης, ηλικία, πλασματικοί χρόνοι κλπ) τότε ο φορέας και σήμερα, χορηγεί προσωρινή σύνταξη και μάλιστα άμεσα.

Η δυσκολία είναι να διαπιστώσει τη θεμελίωση δικαιώματος, λόγω του ότι, δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο ασφαλιστικό ιστορικό» τονίζει ο Διονύσης Τεμπονέρας και προσθέτει:

«Η πρώτη “άριστη” κυβέρνηση στην ιστορία, που νομοθετεί κάτι χειρότερο (!) από το υπάρχον, για να λύσει ένα πρόβλημα!».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις