Η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο σε σχέση με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Μαρτίου και αφορά τις μειώσεις ενοικίων λόγω COVID-19.

Σε αυτήν τη φάση προχωρά η επεξεργασία των αιτήσεων όσων έχουν υποβάλλει για το διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 και σε αυτούς που τυχόν η αίτησή τους έχει απορριφθεί, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο θα εξηγεί του λόγους για τους οποίους απορρίπτεται η αίτηση τους.

Στο επόμενο στάδιο η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες που έχουν κάνει λάθη στις δηλώσεις τους για το 2020, να τις διορθώσουν. Στη συνέχεια η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου για τις δηλώσεις προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη για το 2020.

Ενόψει των συγκεκριμένων διαδικασιών, η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον αρμόδιο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο επισημαίνει τρία σημεία για τα οποία κρίνει ότι απαιτείται να γίνουν βελτιώσεις.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι η διαδικασία που δημιουργήθηκε έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς επαγγελματίες να κάνουν αναδρομικές αλλαγές σε ΚΑΔ προκειμένου να επωφεληθούν από τη μείωση του ενοικίου, ενώ σε άλλους δόθηκε η δυνατότητα αναδρομικής υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων.

Ωστόσο ξ διαδικασία αυτή δεν συμβάδισε με τις προθεσμίες που είχαν αντίστοιχα από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλλουν την αντίστοιχη δήλωση στην ΑΑΔΕ, οπότε αφενός υπήρξαν πολλές περιπτώσεις αυθαίρετης παρακράτησης των ποσών της μείωσης και αφετέρου οι ιδιοκτήτες σε αρκετές περιπτώσεις απώλεσαν το δικαίωμα αποζημίωσης.

Εκτός αυτών, υπήρξαν περιπτώσεις πολλών ιδιοκτητών οι οποίοι λόγω ηλικίας και περιορισμένης πρόσβασης σε πληροφορίες επειδή δεν ζουν στην Ελλάδα, δεν μπόρεσαν καν να υποβάλλουν εγκαίρως την αντίστοιχη αίτηση. Συνεπώς, το βασικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι να ισχύουν οι προθεσμίες για όλους και όχι αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το δεύτερο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αφορά τον διαθέσιμο χρόνο για να γίνουν οι διορθωτικές δηλώσεις, και προτείνει αυτό το διάστημα να είναι τουλάχιστον ένας μήνας, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν ισχύει.

Το τρίτο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι να υπάρξει διευκρίνιση από την πλευρά της Πολιτείας για τις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτου σε τρίτο πρόσωπο, το οποίο τυγχάνει να ασκεί πληττόμενη ή κλειστή δραστηριότητα, ώστε να αποφευχθούν καταχρηστικά φαινόμενα στην χρήση της ευνοϊκής διάταξης για τη μείωση του ενοικίου.

Σημειώνεται ότι οι προθεσμίες για τη διενέργεια των συμψηφισμών για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο του 2020 θα είναι ως τις 16 Μαρτίου, ενώ εντός της ίδιας περιόδου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου. Η πληρωμή των αποζημιώσεων για τα ενοίκια του Ιανουαρίου δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενώ αναμένεται να γίνει μέσα στον Μάρτιο επίσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις