Έρχεται το φθινόπωρο η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να στηρίξει τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και δεν θέλουν να διακόψουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, όπως τονίζει η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, που είναι αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια.

Ειδικότερα, εργαζόμενοι γονείς, μονογονείς ή και ανάδοχοι γονείς, θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών, ηλικίας από έξι μηνών έως δυόμισι ετών, είτε εντός της οικίας τους, είτε στο σπίτι κάποιου εκ των πιστοποιημένων παιδαγωγών – φροντιστών. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, οι παιδαγωγοί-φροντιστές που έχουν λάβει πιστοποίηση θα δηλώνουν συμμετοχή σε μία πλατφόρμα και οι γονείς θα επιλέγουν από εκεί τον παιδαγωγό που θα φροντίζει το βρέφος τους.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, «με τα μέτρα αυτά στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους ή παράλληλα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση». Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο σε ορισμένους δήμους της χώρας, ενώ το 2022 θα εφαρμοστεί καθολικά στην επικράτεια.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες οικογένειες, απεγκλωβίζοντας τις γυναίκες από το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια».

«Αυτό που θέλουμε, είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους και να διευκολύνουμε τους νέους γονείς. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους και να μειώνουν τον χρόνο που χάνουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από και προς τον χώρο φύλαξης του παιδιού τους, όταν αυτός βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε μητέρες να επεκτείνουν την περίοδο θηλασμού του βρέφους, εφόσον το επιθυμούν» επισημαίνει η υφυπουργός.

Πώς θα γίνεται η πιστοποίηση των νταντάδων

Οι νταντάδες θα πιστοποιούνται αφού περάσουν από σεμινάρια. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Δε θα υπάρχει διάκριση φύλου, δηλαδή οι φροντιστές μπορεί να είναι και άντρες ενώ δε θα τεθεί όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους που θα πιστοποιηθούν και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις