Οι υπουργοί της Ευρωζώνης συζήτησαν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μεταξύ των οποίων και η επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης τα επόμενα έτη, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτήν την κατάσταση. Κάποια από τα κράτη της ΕΕ, όπως η Φινλανδία, και χθες ζήτησαν να μην υπάρξει καμία περίπτωση επανάληψης της διαδικασίας κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, αλλά όποια κράτη – μέλη δεν καταφέρουν να καταγράψουν μεγάλη ανάπτυξη εντός του 2021 και του 2022 και χρειαστούν επιπλέον στήριξη, τότε να καταφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποφύγει δανεισμό από τον ESM, ο οποίος συνοδεύεται με όρους που προσομοιάζουν σε μνημόνιο.

Πάντως, το Eurogroup ανακοίνωσε, λόγω της πανδημικής κρίσης, ότι μπαίνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας η φορολόγηση των αμερικανικών ψηφιακών και τεχνολογικών κολοσσών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, όπως επίσης και η τραπεζική ένωση, οι συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου σκληρού τετάρτου κύματος της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα 

Την ικανοποίησή του που το ελληνικό σχέδιο («Ελλάδα 2.0») βρίσκεται μεταξύ των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που αναμένεται να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκoύρας.

«Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, η Ευρώπη ανακάμπτει. Το NextGenerationEU θα βελτιώσει σημαντικά αυτήν τη διαδικασία. Η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι μια σημαντική συλλογική επιτυχία. Χαίρομαι που το ελληνικό σχέδιο είναι μεταξύ αυτών», δήλωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ένα «φιλόδοξο σχέδιο» που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. «Τώρα, η επόμενη πρόκληση είναι η εφαρμογή.

Η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή 68 μεταρρυθμίσεων και 106 επενδύσεων, που περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο. Θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών.

Κομβικό σημείο για το Ελληνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι το πώς θα υποστηρίξει τον πυλώνα εκείνο που έχει θέσει η Κομισιόν και αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ενίσχυση των ΜμΕ που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πυλώνα αυτού, αφού συνδέεται με τη διασφάλιση της απασχόλησης. Άλλωστε με πρόσφατες τις αναφορές για τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την λήξη των μέτρων στήριξης, από πολλούς φορείς και θεσμούς, διεθνείς και εγχώριους, το ζήτημα της μορφής που θα πάρει την επόμενη μέρα η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι κομβικής σημασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις