Η Βρετανία θα αρχίσει από σήμερα την υλοποίηση ενός σχεδίου προκειμένου να δώσει ώθηση στις εμπορικές σχέσεις της με 70 αναπτυσσόμενες οικονομίες μέσω της μείωσης των δασμών και της απλοποίησης των κανονισμών στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει το Λονδίνο για την προώθηση ενός πιο ελεύθερου παγκόσμιου εμπορίου, μετά την ανάκτηση του ελέγχου της εμπορικής πολιτικής, στην εποχή που ακολουθεί το Brexit.

Η κυβέρνηση θα εξηγήσει λεπτομερώς το πρόγραμμα των εμπορικών της σχέσεων με τις αναπτυσσόμενες χώρες, σε ένα συμβουλευτικό έγγραφο.

Το σχέδιο αυτό, στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχε η Βρετανία, πριν την αποχώρησή της από την ΕΕ στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αυτό διατηρήθηκε, όταν το Λονδίνο κατάρτιζε το δικό του νέο σχέδιο για την προσέγγισή του στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ανεξάρτητο εμπορικά έθνος και έχουμε μία τεράστια ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, να έχουμε μία πιο προοδευτική, πιο υποστηρικτική προσέγγιση στο εμπόριο, η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη και στις ευκαιρίες» δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας.

Το αναφερόμενο πρόγραμμα επιδιώκει την περαιτέρω μείωση του γραφειοκρατικού βάρους στο εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως επίσης και με χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, όπως το Πακιστάν, η Νιγηρία και η Ινδονησία.

Παράλληλα, επιδιώκεται η μείωση των δασμών των αγαθών που εισάγονται στη Βρετανία, με το αναφερόμενο σχέδιο να στοχεύει στην απλοποίηση των «αρχικών κανονισμών προέλευσης» που καθορίζουν αν ένα προϊόν σε μία διασυνοριακή αλυσίδα τροφοδοσίας παράγεται για φορολογικούς σκοπούς.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει μελετήσει παρόμοια σχέδια στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στην ΕΕ, όταν κατάρτιζε το αναφερόμενο νέο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση προσβλέπει στις απόψεις των επιχειρήσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων για το σχέδιο της, μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις