Για τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν φαίνεται να είναι σημαντικός ο κίνδυνος από τον κορονοϊό για την οικονομία, αν κρίνει κανείς από τις τελευταίες δηλώσεις του.

Στην ανακοίνωσή της για τη νομισματική πολιτική, η Fed ανέφερε ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ είναι στο σωστό δρόμο και ότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού στην οικονομία μειώνεται. Η οικονομία, πρόσθετε η ανακοίνωση, σημειώνει πρόοδο προς το σημείο εκείνο, στο οποίο η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων που άρχισε πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Ουσιαστικά, η Fed έστειλε σήμα ότι η πανδημία δεν επηρεάζει πλέον σημαντικά την οικονομία. Μπορεί ο κορονοϊός να μην εξαφανιστεί, αλλά ο κόσμος πλέον προσαρμόζεται όλο και περισσότερο σε αυτόν, χάρη στους εμβολιασμούς αλλά και τους εναλλακτικούς τρόπους αγορών, είναι η άποψη της κεντρικής τράπεζας.

«Μάθαμε να ζούμε με τον ιό»

«Μάθαμε να ζούμε με αυτόν», είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση της Fed. Ακόμη και με τα νοσοκομεία να γεμίζουν σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, «με ένα εύλογα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στη χώρα και τα εμβόλια να είναι προφανώς αποτελεσματικά… οι συνέπειες θα είναι πιθανότατα λιγότερες. Δεν θα υπάρξουν ενδεχομένως σημαντικά lockdown και τέτοια πράγματα», σημείωσε.

Όπως αναφέρει το Reuters, αυτό μένει να φανεί στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, καθώς ορισμένες εταιρείες έχουν καθυστερήσει ήδη την προγραμματισμένη επάνοδο των εργαζομένων τους στα γραφεία.

Ο Πάουελ παραδέχθηκε ότι, οριακά και τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα, η εκτίναξη της Δέλτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω περιπλοκές αν τα σχολεία καθυστερήσουν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία ή αν οι εργαζόμενοι καθυστερήσουν για κάποιες εβδομάδες ακόμη να επανέλθουν στις εργασίες τους.

Επί του παρόντος, όμως, δεν αναιρεί τον σχεδιασμό της Fed που προβλέπει ότι θα συνεχισθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις