Πλήρης ημερών στα 96 του χρόνια απεβίωσε ο ο κρητικός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Elounda Beach Κώστας Μαντωνανάκης, ο οποίος υπήρξε αναμφισβήτητα μια ηγετική μορφή στον τομέα του ελληνικού τουρισμού, καθώς την περίοδο της μεγάλης ακμής του στις δεκαετίες ’70 και ’80 άλλαξε τη φυσιογνωμία της Ελούντας ως διεθνούς πολυτελούς προορισμού και έθεσε τις βάσεις ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας.

Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και τουριστικού κλάδου, θα απευθύνουν το απόγευμα το “ύστατο χαίρε”. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ενώ η σορός θα βρίσκεται στον ναό μία ώρα νωρίτερα. Η οικογένεια του εκλιπόντος αντί στεφάνου θα επιθυμούσε να κατατεθούν χρήματα στο “Χαμόγελο του παιδιού”.

Το εμβληματικό Elounda Beach

Ο Κώστας Μαντωνανάκης ξεκίνησε την πορεία του από ένα εμπορικό κατάστημα στο κέντρο του Ηρακλείου αλλά κατάφερε στα επόμενα βήματα της επιχειρηματικής του πορείας να κάνει τα ξενοδοχεία του ξακουστά και μάλιστα διεθνώς, ως διάσημους πολυτελείς προορισμούς με ιδιαίτερη ταυτότητα.

Στο αφιέρωμα του money-tourism.gr επισημαίνεται ότι ο Κώστας Μαντωνανάκης ξεκίνησε από το εμβληματικό Elounda Beach για να χτίσει την αυτοκρατορία των πολυτελών ξενοδοχείων του, την οποία άξια συνέχισαν και μεγάλωσαν τα παιδιά του Άννα και Παντελής.

O εξαιρετικός αυτός επιχειρηματίας, σημειώνεται ακόμη, άλλαξε ριζικά το πρόσωπο του τουρισμού στην Ελλάδα. Ένας πραγματικός πρωτοπόρος και οραματιστής, έθεσε πρώτος τις βάσεις του luxury τουρισμού και άλλαξε ριζικά τη βιομηχανία, αναδεικνύοντας πρώτος της ομορφιές της Ελλάδας σε υπερθετικό βαθμό .

Ξεκινώντας στις αρχές του ‘70 με τα παγκοσμίως γνωστά και πολυβραβευμένα Elounda Beach και Elounda Bay, έφερε έναν νέο αέρα στον ελληνικό τουρισμό, προσελκύοντας για πρώτη φορά στη χώρα προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης – από αρχηγούς κρατών και πολιτικούς, μέχρι πασίγνωστους ηθοποιούς και αθλητές.

Ο Κώστας Μαντωνανάκης το 1983 αγόρασε το μερίδιο της Νάκου στο Elounda Beach που είχε κατασκευαστεί το 1971 από την ίδια και τους Γιώργο και Σπύρο Κοκοτό. Δύο χρόνια αργότερα εξαγόρασε και το υπόλοιπο 50% και εξέλιξε την ξενοδοχειακή αυτή μονάδα σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Μεσογείου θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη δημιουργία του brand name που αποτελεί πλέον η περιοχή της Ελούντας για τον ελληνικό τουρισμό.

Ίδρυσε την εταιρεία Helios Hotels and Resorts, η οποία διαθέτει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της μερικά από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της χώρας, όπως το Grand Resort Lagonissi, το Elounda Bay Palace και το Nafplia Palace Hotels and Villas.

Συλλυπητήρια Aυγενάκη

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε στην οικογένεια του εκλιπόντος ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

«Βαθιά θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε σε όλους μας η είδηση της απώλειας του Κώστα Μαντωνανάκη. Ο Κώστας Μαντωνανάκης, ήταν ένας εμβληματικός και οραματιστής επιχειρηματίας, ένας πρωτοπόρος του τουριστικού κλάδου, που κατάφερε με την αξία του και την εργατικότητά του, να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα του τουρισμού στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ξεκινώντας από ένα μικρό κατάστημα στο Ηράκλειο, κατόρθωσε λίγα χρόνια αργότερα, να πρωταγωνιστεί ανάμεσα στα κορυφαία ονόματα των πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών της χώρας, αποδεικνύοντας πως με σκληρή δουλειά και επιμονή τα πάντα είναι εφικτά.

Πληροφορίες: Cretalive, money-tourism.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις