Έντονη μεταβλητότητα καταγράφουν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων ημερών, το οποίο πυροδοτήθηκε εν πολλοίς από την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε υψηλά δύο ετών.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 0,10% και διαμορφώνεται στις 34.992 μονάδες, ενώ έφτασε να κερδίζει ακόμα και 400 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος υποχωρεί κατά 0,31% στις 4.518 μονάδες, ενώ σε τροχιά πτώσης βρίσκεται και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος χάνει 0,41% στις 14.282 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι των τεχνολογικών κολοσσών, με την Zoom να κερδίζει 3%, την Meta Platforms 2%, ενώ κέρδη της τάξης του 1,8% καταγράφει και η μετοχή της Microsoft.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύεται και η μετοχή της Netflix, που ενισχύεται κατά 1,7%, ενώ κέρδη 1% σημειώνει η Tesla του Έλον Μασκ.

Στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων, συνεχίζεται και σήμερα η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων που ξεκίνησε κατά την χθεσινή ημέρα, με την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,84%, ενώ η απόδοση του διετούς υποχωρεί ελαφρά στο 1,04%.

Υπενθυμίζεται πως τo 10ετές την Τρίτη άγγιξε το 1,9%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είχε σκαρφαλώσει μέχρι και στο 1,055%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Μάκρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, επαναφέροντας τις ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της απασχόλησης στη χώρα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 286.000 έναντι 230.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 250.000 αιτήσεις.

Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 13,63 εκατ. έναντι 1,55 εκατ. αιτήσεων ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,58 εκατ. αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, μείωση της τάξης του 4,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR), ενώ σε ετήσια βάση η μείωση ανήλθε στο 7,1%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι συνολικές πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για το σύνολο του 2021 κατέγραψαν αύξηση 8,5% σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν στα 6,12 εκατ., λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις νεότερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού.

Εταιρικά νέα

Μικρότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν οι ζημιές που κατέγραψε η αεροπορική εταιρεία United Airlines στο δ’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα την Τετάρτη.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το Reuters, ο κολοσσός στον κλάδο των αερομεταφορών ανέφερε έσοδα 8,19 δισ. δολαρίων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, έναντι εσόδων 3,4 δισ. δολαρίων κατά το δ’ τρίμηνο του 2020, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα της τάξης των 7,97 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, η United Airlines κατέγραψε ζημιές 1,6 δολαρίων/μετοχή, την στιγμή που οι οικονομολόγοι σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 2,11 δολαρίων, ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2020 η εταιρεία είχε αναφέρει ζημιές 7 δολαρίων/μετοχή.

Από την πλευρά της, η American Airlines ανακοίνωσε την Πέμπτη μικρότερη ζημιά για το τέταρτο τρίμηνο, ενισχυμένη από την έντονη ταξιδιωτική ζήτηση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σε προσαρμοσμένη βάση, η American ανέφερε απώλεια 1,42 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με απώλεια 3,86 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv, ανέμεναν τριμηνιαία απώλεια 1,48 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα έσοδά της στο τρέχον τρίμηνο εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 20% έως 22% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 λόγω της επίδρασης της μετάλλαξης Όμικρον στη ζήτηση κατά τους δύο πρώτους μήνες του τριμήνου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις