Διακοπές ρεύματος: Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το πρώτο τετράμηνο του έτους οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης προς τον ΔΕΔΔΗΕ μόνο στην Αττική φθάνουν τις 500 κάθε ημέρα, αφού, ακόμα και με διακανονισμό, ο λογαριασμός είναι ασήκωτος για κάθε νοικοκυριό. Οι διακανονισμοί αυξάνονται, όμως το 70% δεν τηρείται.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί η πρώτη συλλογική προσφυγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν εκδοθεί δύο προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, που απαγορεύουν τη διακοπή ρεύματος σε ξενοδοχεία που δεν πλήρωσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επιδόματα

Τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση έχουν ημερομηνία λήξης, αφού η δημοσιονομική στενότητα δεν επιτρέπει να δοθούν παραπάνω χρήματα, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.

Τελευταίο που θα δοθεί είναι το επίδομα ρεύματος που ανακοινώθηκε. Το Power Pass θα δοθεί, πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο και θα κυμαίνεται από 18 έως και 600 ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ; Για παράδειγμα, εάν για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την οποία θα δοθεί το επίδομα (Δεκέμβριος 2021-Μάιος 2022), η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει από τη διαφορά, ο καταναλωτής θα λάβει έως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Εάν ο λογαριασμός είναι παραπάνω, δεν σημαίνει ότι το ποσό θα αυξηθεί, αφού τα 600 ευρώ είναι ανώτατο ποσό που θα δοθεί στον κάθε καταναλωτή.

Ζει με οξυγόνο και σύνταξη 340 ευρώ – Χρωστάει 4.000 ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος

Χαρακτηριστική της οριακής κατάστασης που βιώνουν πολλά νοικοκυριά, είναι και η περίπτωση της κ. Δέσποινας Κάλφα, η οποία έχει εισόδημα 340 ευρώ και βεβαίως αδυνατεί να πληρώσει ρεύμα 4.000 ευρώ. Της έκοψαν, μάλιστα, το επίδομα πρόνοιας λόγω σύνταξης χηρείας.

Ακούστε όσα είπε στο OPEN

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις