Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε το Σάββατο (01/10) σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ αύξηση συντάξεων 7% το 2023 και αναφέρθηκε, επίσης, στην επιταγή ακρίβειας, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο στεγαστικό πρόβλημα μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε για τις συντάξεις πως άλλο ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα ωφεληθούν και θα δουν αύξηση από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Ακόμα, όπως είπε, το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις στις συντάξεις θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ και θα αφορά σε μόνιμη βελτίωση από το 2023.

Ποιοι θα πάρουν την επιταγή ακρίβειας

Αναφορικά με την επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα δοθεί τον Δεκέμβριο και θα έχει κόστος 500 εκατ.ευρώ, τα μισά από τα οποία θα αφορούν σε χαμηλοσυνταξιούχους. Η επιταγή ακρίβειας θα αφορά δικαιούχους ΟΠΕΚΑ, χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.

Τι είπε για πετρέλαιο θέρμανσης και κατοικίες

Ερωτηθείς για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο ίδιος απάντησε πως το ύψος της επιδότησης θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθεί και το επίδομα θέρμανσης και μάλιστα με διευρυμένα κριτήρια άρα κάποιοι θα ωφεληθούν διπλά. Ο Χρήστος Σταϊκούρας πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έως τον Αύγυστο του 2023 θα μπορεί να επιδοτεί το ρεύμα, εξηγώντας ότι τα 2/3 της βοήθειας στο ρεύμα πάει στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, δεν απέκλεισε και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για «ολιστική προσέγγιση» έκανε λόγο, στη συνέχεια, ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις κατοικίες και τους νέους, λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει καταρτίσει οκτώ προτάσεις που αρχίζουν από τις φοιτητικές εστίες και φτάνουν έως τα δάνεια για στέγη. Κάποια από αυτά τα μέτρα ήδη νομοθετήθηκαν, όπως το φοιτητικό επίδομα, και άλλα θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η ρύθμιση για τα δάνεια εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2023 μιας και η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με το τραπεζικό σύστημα.

Στα 38 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

Πάντως, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ και αποκάλυψε πως η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για δύο χρόνια, χωρίς να βγαίνει στις αγορές.

Όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε: «Προέρχονταν από φορείς της γενικής κυβέρνησης και από τα υπερπλεονάσματα της υπεροφορλόγησης των πολιτών και επειδή ήταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μείωση των φόρων από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και για μικρά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις