Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων μικρότερων των 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδεια, καθώς έχουν στη διάθεσή τους μόλις 18 ημέρες για να διασφαλίσουν τη δυνατότητα οικοδόμησής τους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, δεν έδωσε τελικά οριζόντια παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 9ης Δεκεμβρίου 2022 για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Ωστόσο θεωρεί πως διευκολύνει τους ιδιοκτήτες, με τη δυνατότητα που τους παρέχει να διατηρήσουν το δικαίωμα οικοδόμησης εφόσον υποβάλλουν εμπρόθεσμα σχετική αίτηση μαζί με τοπογραφικό διάγραμμα και ολοκληρώσουν την υπόλοιπη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη για να διατηρήσουν την οικοδομησιμότητά τους, γήπεδα κατά παρέκκλιση άρτια θα έπρεπε μέχρι και την 9.12.2022 να έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Η προς θεσμοθέτηση νομοθετική ρύθμιση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, θα παρέχει τη δυνατότητα για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων στις εκτός σχεδίου περιοχές για τις οποίες έως και την 9η.12.2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, να δύνανται να οικοδομηθούν, εάν οι πολίτες μέσω των μηχανικών τους έως και την 9η.12.2022:

  • Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, εφόσον βεβαίως αυτή έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και μελέτες, ως αυτά εκ του νόμου καθορίζονται. Διευκρινίζεται ότι για την διάρκεια ισχύος της εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις ως ισχύουν.
  • Είτε υποβάλουν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενο από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου, ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30.9.2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν απαιτείται κατά το στάδιο της προέγκρισης η υποβολή καμίας έγκρισης φορέα, υπηρεσίας ή συλλογικού οργάνου, λόγω της θέσης του έργου, της φύσης του, της χρήσης του ή των τυχόν ειδικών χαρακτηριστικών του. Επίσης σημειώνεται ότι οι όλες οι διαδικασίες για την έκδοση των ως άνω πράξεων εκτελούνται, διεκπεραιώνονται και ελέγχονται ηλεκτρονικά μέσα από το σύστημα e-adeies.

Ομοίως, δεν απαιτείται η υποβολή εγκρίσεων φορέων, υπηρεσιών ή συλλογικών οργάνων για τη λήψη της βεβαίωσης όρων δόμησης. Το σύνολο των απαιτούμενων εγκρίσεων υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα αδειών κατά το στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την ομηρία χιλιάδων μικροϊδιοκτητών γης σε περιοχές εκτός σχεδίου αναδεικνύουν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Αναδεικνύουν ακόμη την υποκρισία αλλά και την εξοργιστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ, όταν, τον Δεκέμβριο του 2020, ο τότε Υπουργός κ. Χατζηδάκης και ο τότε Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας κ. Οικονόμου εξήγγειλαν την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης (Ν. 4759/2020), συσχετίζοντας την με την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Η υποκρισία όμως των κυβερνητικών στελεχών έγκειται στο ότι γνώριζαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας και παρέδωσε ένα σχεδιασμό για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το σύνολο των Δήμων της Χώρας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Το αποτέλεσμα της υποκρισίας αλλά και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης είναι ότι σήμερα, τρία (3) χρόνια μετά, όλα έχουν βραχυκυκλώσει.

Ούτε ο σχεδιασμός προχώρησε, ούτε οι εκτός σχεδίου περιοχές προφυλάχτηκαν, ούτε οργανώθηκαν οι χρήσεις. Φυσικά καμία προστασία δεν υπήρξε για τους εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες.

Οι βουλευτές αναδεικνύουν επίσης την έλλειψη διεπιστημονικής και κοινωνικής διεργασίας που χαρακτηρίζει το νόμο 4759/2020 που δημιουργεί ανισότητες και πολυνομία, καθώς και νέες παρεκκλίσεις. Μειώνει επίσης την αξία της μικρής και πολύ μικρής ιδιοκτησίας, εκδικητικά και με ταξική στόχευση. Όλα αυτά τα είχε εντοπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στη Βουλή και σήμερα επιβεβαιώνονται, εις βάρος και της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Οι βουλευτές τονίζουν πως, δύο (2) χρόνια μετά, η κυβέρνηση κρατάει όμηρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες αγροτεμαχίων/οικοπέδων που δεν έχουν προλάβει, εντός της προθεσμίας που έχει θέσει ο νόμος, να προχωρήσουν σε έκδοση οικοδομικής άδειας, σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερης οικονομικής στενότητας.

Παράλληλα, δίνει για τρίτη φορά παράταση στην αναστολή εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς και παραλίες με αιτιολογία τις καθυστερήσεις που προκαλεί η πανδημία.

Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τις πρόσφατες αοριστίες του Υφυπουργού, κ.Ταγαρά, ενώ ζητούν να μάθουν αν το υπουργείο θα ακούσει την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Καταθέτουν τέλος, αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων καθώς και την πορεία συμβασιοποίησης τους ώστε, να σταματήσει να υποκρίνεται η κυβέρνηση και να αποδειχθεί το χωροταξικό αλαλούμ που έχει προκαλέσει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις