Προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου αυτόν που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και θα κατατεθεί, στα μέσα Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “καταψηφίζει έναν προϋπολογισμό που σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και πολλαπλασιασμού των αδιεξόδων για την πλειονότητα των πολιτών, έναν προϋπολογισμό που ευτυχώς, όμως, θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης που τον εισηγείται. Σε λίγο καιρό οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης παντού: Στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος”.

Η κα Αχτσιὀγλου παρέθεσε μια σειρά σειρά επίσημων στοιχείων, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η συνθήκη οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι οριακή, «μια κρίση εκρηκτικών τιμών και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης», όπως είπε.

Για το κόστος ενέργειας

  1. Η Ελλάδα έχει πλέον και επίσημα την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
  2. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022. Ως πολίτες, λοιπόν, πληρώνουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είτε απευθείας από την τσέπη μας είτε δια του κρατικού προϋπολογισμού. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η πηγή της αισχροκέρδειας.
  3. Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, σύμφωνα με την έκθεση των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για το 2022.
  4. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη μεγαλύτερη επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου στην ΕΕ, σύμφωνα με το INE / ΓΣΕΕ” και συμπλήρωσε “Από την πλευρά του εισοδήματος. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ και η χώρ μας είναι πέμπτη από το τέλος στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Η κα Αχτσιόγλου σχολίασε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς θεσμικής και πολιτειακής κρίσης. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι απλά έκθετος. Είναι υπόλογος. Και δεν είναι υπόλογος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά απέναντι στον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία». Επισήμανε, δε, ότι «κανονικά σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης. Διότι αυτή η κυβέρνηση αν είχε ίχνος πολιτικής ευθιξίας θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί».

Για κυβερνητική πολιτική

Κλείνοντας, η κα Αχτσιόγλου μίλησε για προϋπολογισμό συνέχισης της ίδια αδιέξοδης και άδικης κυβερνητικής πολιτικής. “Καμία μείωση στους έμμεσους φόρους. Αντιθέτως, με πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, επιπλέον 800 εκ. των φετινών, μείωση του προϋπολογισμού της πρόνοιας κατά 412 εκ. εν μέσω στεγαστικής κρίσης και κρίσης ακρίβειας, μείωση των πραγματικών μισθών” είπε χαρακτηριστικά και ανέδειξε το αντιπαραθετικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις