Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η νέα συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς αρνούνται να προχωρήσουν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Ο υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί να διαθέσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι τραπεζίτες αρνούνται κάθε μέτρο που θα πλήττει τα συμφέροντά τους.

«Το ισπανικό μοντέλο είναι νεκρό» ανέφερε κορυφαίος τραπεζίτης, εξηγώντας πως δεν τίθεται ζήτημα νέας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, σενάριο που διέρρεε τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση.

Από τη πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να αναλάβει το βάρος ενός νέου προγράμματος επιδότησης δόσεων δανείων, την ώρα που οι πολίτες στενάζουν λόγω της ακρίβειας, ενώ τα επιτόκια αυξάνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αυξήσεις στις δόσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου θα φτάσουν το 30% όταν η ΕΚΤ ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Τα 4 θέματα της ατζέντας

Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέθηκαν τέσσερα θέματα επί τάπητος.

  • «Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  • Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
  • Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
  • Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις