Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ανακοινώσει ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα (0,5%) με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προθέσεις που θα αφήσει να διαφανούν για τη συνέχεια, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το αν θα ακολουθήσει και τρίτη αύξηση κατά 0,5% τον Μάρτιο την ώρα που ο πληθωρισμός υποχωρεί είναι αντικείμενο εντατικών συζητήσεων, με αρκετούς δείκτες να υποδηλώνουν ότι πιθανώς χρειάζεται περισσότερη δράση για να συγκρατηθεί η χειρότερη άνοδος των τιμών της ευρωζώνης εδώ και μία γενιά.

Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, ως απάντηση στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο. Η μείωση σε 9,2% τον Δεκέμβριο και 8,5% τον Ιανουάριο διατηρεί ωστόσο τον υπερτετραπλάσιο ετήσιο ρυθμό έναντι του στόχου 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ θα κάνει τις ανακοινώσεις της στις 3:15 μ.μ. Ελλάδος στην Φρανκφούρτη και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει δεσμευτεί ότι μαζί με τους συναδέλφους της θα “επιμείνουν σε πορεία” που θα ανακόψει τον πληθωρισμό, θα μιλήσει μισή ώρα αργότερα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να στείλει το γνωστό μήνυμα αποφασιστικότητας για τη μείωση του πληθωρισμού, το οποίο εκπέμπει σταθερά τους τελευταίους μήνες, προαναγγέλοντας και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Ποιοι θέλουν αύξηση 50 μ.β. και τον Μάρτιο και ποιοι διαφωνούν

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιόαχιμ Νάγκελ, όπως και ο Γάλλος, Βιλερουά ντε Γκαλό, έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μ.β. και στη συνεδρίαση στα μέσα Μαρτίου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλα «γεράκια» του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ.

Ωστόσο, η μείωση του πληθωρισμού προκάλεσε παρέμβαση των υπέρμαχων μίας λιγότερο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, των γνωστών «περιστεριών», όπως του Ιταλού Φάμπιο Πανέτα και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίοι ζήτησαν να περιορισθούν οι αυξήσεις σε 25 μ.β. από τον Μάρτιο ή τουλάχιστον να μη δεσμευθεί από σήμερα η ΕΚΤ για μία αύξηση 50 μ.β.

Εurostat: Στο 8,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Μείωση του εναρμονισμένου δείκτη καταναλωτή, πτώση των ενεργειακών τιμών και επιτάχυνση αυτών στα τρόφιμα, καταγράφεται συνολικά στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί για τρίτο διαδοχικό μήνα και διαμορφώνεται στο 8,5%, από το 9,2% που ήταν τον Δεκέμβριο. Πτωτική πορεία ακολουθούν οι ενεργειακές τιμές (+17,2% τον Ιανουάριο, από +25,5% τον Δεκέμβριο), ενώ αντιθέτως στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, αυξάνεται κατά 14,1%, από 13,8% τον Δεκέμβριο. Καμπανάκι ανησυχίας αποτελεί η άνοδος του δομικού πληθωρισμού, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που διαμορφώθηκε στο 7% από το 6,9% του Δεκεμβρίου.

Αύξηση 25 μ.β. από τη Fed

Η Fed επιβράδυνε χθες την αύξηση του επιτοκίου της στις 25 μ.β., αλλά αυτό είναι πολύ υψηλότερο από της ΕΚΤ καθώς διαμορφώνεται στο εύρος 4,25% – 4,75%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις