Στεγαστικά δάνεια: Κατά 27% ακριβαίνουν τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, μετά και την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Στην πράξη, για τους δανειολήπτες η απόφαση της ΕΚΤ μεταφράζεται σε σημαντική επιβάρυνση στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι εξάλλου οι Έλληνες που εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και έχουν ήδη δει τρομακτικές συνέπειες το τελευταίο 12μηνο.

Μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις, αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι μια ακόμη μεταβολή σε ανοδικά επίπεδα και οι δανειολήπτες καλούνται να διαχειριστούν ένα επιπλέον οικονομικό βάρος σε μια ήδη ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση.

Η νέα αυξημένη δόση του δανείου θα έρθει τον Απρίλιο.

Η ΕΡΤ στο ρεπορτάζ της δίνει παραδείγματα για το πώς θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις στα δάνεια και πώς έχει διαμορφωθεί η συνολική αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Για παράδειγμα, ένα δάνειο με υπόλοιπο 100.000 ευρώ με αποπληρωμή 15ετίας, τον Ιούνιο του 2022 ήταν στο 1,5% με δόση 626 ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2023 έχει φτάσει στο 4,5% και τα 771 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο θα πάει στο 5% και τα 797 ευρώ. Πρόκειται για μία αύξηση 171 ευρώ στη μηνιαία δόση σε ετήσια βάση.

Και οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όλα θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό. Όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, εκτίμησε χθες ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από την νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,50%.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις