Είναι αυτή η Κιβωτός του Νώε; Εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη «δείχνει» το μέρος που βρίσκεται
Έρευνες με σκάνερ φέρνουν στην επιφάνεια στοιχεία που φαίνεται να επιβεβαιώνουν το σημείο, όπου προσάραξε η Κιβωτός του Νώε.

Μία συνταρακτική αρχαιολογική αποκάλυψη που ενδέχεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη της Κιβωτού του Νώε καταγράφηκε στο σχηματισμό Ντουρουπινάρ στην ανατολική Τουρκία, μόλις 30 χλμ. από το όρος Αραράτ.
Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) και εντόπισαν δομές «πλοίου» κάτω απ' την επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων γωνιακών σχηματισμών, σήραγγας 4 μέτρων και μεγάλου κενού στο εσωτερικό, στο σχηματισμό Ντουρουπινάρ στην ανατολική Τουρκία, μόλις 30 χλμ. από το όρος Αραράτ.
Οι σαρώσεις κατέγραψαν 3 κατακόρυφες ζώνες, σε συμφωνία με τη βιβλική περιγραφή των τριών καταστρωμάτων της Κιβωτού του Νώε (Γένεσις 6:16). «Δεν περιμένουμε να βρούμε διατηρημένη κατασκευή. Αυτό που εντοπίζουμε είναι το χημικό αποτύπωμα, κομμάτια ξύλου και το περίγραμμα ενός σκάφους στο έδαφος», δήλωσε ο ερευνητής Andrew Jones, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Daily Mail. Παράλληλα εντοπίστηκαν κεντρικοί και πλευρικοί διάδρομοι, καθώς και ευθύγραμμες εσοχές που θυμίζουν εσωτερικά δωμάτια.
Ο σχηματισμός βρίσκεται μόλις 28 χιλιόμετρα νότια του όρους Αραράτ, όπου σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη προσάραξε η Κιβωτός μετά από τον κατακλυσμό. Η μορφή της περιοχής ταιριάζει με τις διαστάσεις της Κιβωτού όπως δίνονται στη Βίβλο: 300 πήχεις μήκος (156 μ.), 50 πήχεις πλάτος (26 μ.) και 30 πήχεις ύψος (15 μ.). «Αν ήταν απλώς φυσικός σχηματισμός ή τυχαία εναπόθεση λάσπης, δεν θα βλέπαμε τέτοιες συμμετρικές και γωνιακές δομές», επισημαίνει ο Jones.
Αναλύσεις του εδάφους αποκάλυψαν αλλαγές στο pH, αυξημένο κάλιο και διπλάσια οργανική ύλη στο εσωτερικό της δομής - ενδείξεις πιθανής αποσύνθεσης ξύλου. «Ακόμα και το χορτάρι που μεγαλώνει εντός του σχήματος είναι διαφορετικού χρώματος από την περιβάλλουσα περιοχή», ανέφερε ο συνεργάτης William Crabtree. Η ομάδα εκτιμά ότι αυτό είναι δείγμα τεχνητής κατασκευής και όχι φυσικής μορφολογίας.
Η ιστορία της Κιβωτού του Νώε
Η ονομασία Κιβωτός του Νώε αναφέρεται στο μεγάλο πλοίο το οποίο ο Θεός ανέθεσε στο Νώε να κατασκευάσει λόγω του μεγάλου κατακλυσμού που επρόκειτο να φέρει, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.
Η εξιστόρηση αναφέρει πως ο Θεός ικανοποιήθηκε από το πόσο δίκαιος ήταν ο Νώε και αποφάσισε να επιλέξει αυτόν ως σωτήρα του ανθρωπίνου είδους αλλά και των άλλων ειδών ζωής από τον μεγάλο κατακλυσμό. Είπε στο Νώε να κατασκευάσει μια κιβωτό με τετράγωνα ξύλα και να την ασφαλτώσει από μέσα και από έξω. Συγκεκριμένα η Βίβλος αναφέρει τριακοσίων πήχεων το μήκος της κιβωτού και πεντήκοντα πήχεων το πλάτος και τριάκοντα πήχεων το ύψος αυτής (Επισυνάγων ποιήσεις την κιβωτων και εις πηχυν συντελέσεις αυτήν άνωθεν· την δε θύραν της κιβωτού ποιήσεις εκ πλαγίων· κατάγαια διώροφα και τριώροφα ποιήσεις αυτήν - Γένεσις ΣΤ' 15-16).
Μέσα σε αυτή την Κιβωτό ο Νώε έβαλε την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τους τρεις γιους του (Σημ, Χαμ και Ιάφεθ) με τις γυναίκες τους καθώς και ζευγάρια από όλα τα ζώα της υφηλίου (Γένεσις ΣΤ'-Ζ'). Μετά από τον κατακλυσμό και τον αφανισμό του γένους των ανθρώπων, η Κιβωτός προσάραξε στην κορυφή του όρους Αραράτ.
Οι αναλογίες της Κιβωτού ισοδυναμούν σε μέτρα με πήχη (0,4624) 138,72 μήκος 23,12 πλάτος 13,872 ύψος. Στρογγυλοποιώντας με την ίδια αναλογία έχουμε 150 μήκος, 25 πλάτος, 15 ύψος. Εάν χρησιμοποιήθηκε 18" πήχης είναι 137.2 μ., πλάτος 22.9 μ. και ύψος 13.7 μ. Εάν χρησιμοποιήθηκε 20" αιγυπτιακός πήχης είναι 152.4, 25.4 και 15.2 μέτρα αντίστοιχα.