Ένα μπουκάλι νερού μπορεί να σου... ανάψει φωτιές
Μπορεί ένα απλό μπουκάλι νερού να προκαλέσει πυρκαγιά στο αυτοκίνητό σου; Ναι. Και συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο νομίζεις.
Μία από τις κακές μου συνήθειες (και είναι αρκετές) όταν οδηγώ είναι να έχω μπουκάλια νερού στο αυτοκίνητο. Επειδή λερώνω τα ρούχα μου συχνά, επειδή διψάω πολύ πάντα θέλω να έχω ένα μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα είναι πάντα να μαζεύω τουλάχιστον πέντε μπουκάλια από θήκες στις πόρτες και φυσικά τις ποτηροθήκες. Όμως μετά από αυτό που διάβασα και σου μεταφέρω μάλλον θα το σκεφτώ καλά να κρατήσω έστω και ένα.
Ναι, ένα μπουκάλι νερό μπορεί να προκαλέσει φωτιά στο αυτοκίνητό σου – Δες πώς συμβαίνει αυτό
Με τα καλοκαίρια να γίνονται όλο και πιο ακραία, εμφανίζονται αναμενόμενα οι γνωστές λίστες με συμβουλές επιβίωσης στη ζέστη: Φόρεσε ελαφριά ρούχα, μείνε σε σκιερά μέρη, απόφυγε έντονη δραστηριότητα τις μεσημεριανές ώρες. Και φυσικά: Πιες πολύ νερό. Όμως, υπάρχει μια προειδοποίηση που λίγοι γνωρίζουν και είναι άκρως ανησυχητική. Σύμφωνα με υπηρεσίες πυρόσβεσης, ένα απλό πλαστικό μπουκάλι νερού μπορεί να μετατραπεί σε αιτία πυρκαγιάς μέσα στο ίδιο σου το αυτοκίνητο.
Πώς γίνεται αυτό;
Αν το μπουκάλι είναι γεμάτο και διάφανο, λειτουργεί ακριβώς όπως ένας μεγεθυντικός φακός: συγκεντρώνει το ηλιακό φως σε μία δέσμη υψηλής έντασης. Όπως όταν μικρά παιδιά προσπαθούν να κάψουν χαρτιά με τον μεγεθυντικό φακό, μόνο που τώρα το θύμα είναι τα καθίσματα ή το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου – το οποίο απειλείται να γίνει... well done!

Το 2017, ένας υπάλληλος εταιρείας ηλεκτρισμού στο Άινταχο πρόσεξε καπνό να βγαίνει από την κονσόλα του ημιφορτηγού του. Είχε μόλις επιστρέψει από το μεσημεριανό του διάλειμμα. Ευτυχώς, πρόλαβε να αφαιρέσει το μπουκάλι εγκαίρως, όμως όχι χωρίς ζημιά: το κάθισμα είχε ήδη δύο εμφανείς καμένες τρύπες.
Σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από την τοπική πυροσβεστική για λόγους ευαισθητοποίησης, διαπιστώθηκε ότι η συγκεντρωμένη ακτίνα φωτός μέσω του μπουκαλιού ξεπέρασε τους 400 βαθμούς Κελσίου, καίγοντας ένα μαύρο κομμάτι χαρτί μέσα σε δευτερόλεπτα.
Τι να κάνεις για να προστατευτείς;
Η αυθόρμητη τοποθέτηση ενός μπουκαλιού νερού σε ποτηροθήκες ή κονσόλες μπορεί να σου κοστίσει ακριβά. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, φύλαξέ το τουλάχιστον σε σκιερό σημείο – π.χ. στις θήκες στις πόρτες στο ντουλαπάκι στον χώρο αποσκευών. Ακόμη καλύτερα; Επένδυσε σε ένα ποιοτικό, οικολογικό επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού.

Δεν είναι μόνο η φωτιά το πρόβλημα
Οι υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ενδέχεται να προκαλέσουν την απελευθέρωση επιβλαβών χημικών από το πλαστικό, καθιστώντας το νερό μη πόσιμο. Αν και οι κατασκευαστές διαψεύδουν αυτόν τον κίνδυνο, η προληπτική στάση είναι η σοφότερη.
Εκτός από το να προστατεύσεις την υγεία σου, συμβάλλεις και στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης – και κυρίως, αποφεύγεις να μετατρέψεις το όχημά σου σε λαμπαδιασμένο κουτί.