Η επόμενη μέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις - Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις καταγεγραμμένες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, στη βάση των αποφάσεων που έχουν λάβει τα Γενικά Επιτελεία
Την επόμενη ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Με αφορμή το Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις καταγεγραμμένες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, στη βάση των αποφάσεων που έχουν λάβει τα Γενικά Επιτελεία.
Ενδεικτικά, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για:
- αυτόνομα οχήματα αέρος, ξηράς, θαλάσσης και υποθαλάσσης
- anti-drone συστήματα
- κυβερνοασφάλεια
- ασφαλείς επικοινωνιακοί δορυφόροι κυβερνητικής και στρατιωτικής χρήσης
- τεχνολογία Laser
- δίκτυα τηλεφωνίας 5G
- «περιπλανώμενα» πυρομαχικά (Loitering munition)
- ηλεκτρονικός πόλεμος
- Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)
- Big Data
- σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή
Ειδικά για τον εξοπλισμό του μαχητή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμπλήρωσε πως οι σύγχρονες στολές, οι οποίες διαθέτουν αισθητήρες, δίνουν τη δυνατότητα στον διοικητή της Μονάδας να έχει απόλυτη αίσθηση της φυσικής κατάστασης του κάθε μαχητή ξεχωριστά, όπως για παράδειγμα τον ρυθμό καρδιάς, την πίεση, αν τραυματίστηκε, αλλά και το σημείο που βρίσκεται.
Μιλώντας για το Σχέδιο Νόμου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «είναι εθνικό θέμα, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι καθιστά «εθνική ανάγκη να δώσουμε την έναρξη των λύσεων, ιδίως στον anti-drone θόλο».
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, έκανε ειδική αναφορά στο MIT Lab, το οποίο είχε επισκεφθεί κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι δύο ‘Ελληνες καθηγητές εκεί, είναι δυνατόν να μην τους εκμεταλλευτούμε;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποκαλύπτοντας ότι ήδη μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων φοιτά εκεί με «στόχο να φέρει την τεχνογνωσία πίσω».
Τι είναι τα Loitering munition
Πρόκειται για μια νέα γενιά μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πρωτοφανή επίπεδα ευελιξίας στον σύγχρονο πόλεμο.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για αναγνώριση ή επιτήρηση, έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται απευθείας σε στόχους, γεγονός που τα καθιστά ένα «παιχνίδι» που αλλάζει τον σύγχρονο πόλεμο. Με την ικανότητά τους να παραμένουν στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να εκτελούν αυτόνομες αποστολές, γίνονται γρήγορα ένα κρίσιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο των σύγχρονων στρατιωτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.
Είναι εξοπλισμένα με μια σειρά από προηγμένους αισθητήρες, συστήματα καθοδήγησης και εκρηκτικές κεφαλές που τους επιτρέπουν να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και να προσβάλλουν στόχους υψηλής αξίας με ακρίβεια.