Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων: Το παράδειγμα του 1909, της Σουηδίας ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον εθνικά πάρκα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα εξάρουμε την αξία ύπαρξης εθνικών πάρκων σε μία εποχή που η καταστροφή του περιβάλλοντος απειλεί σοβαρά τους ανθρώπους (ο πλανήτης δεν απειλείται από κανέναν, αν κάτι θα καταστραφεί στο τέλος δεν θα είναι αυτός).

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά εθνικά πάρκα, κάποια εξ αυτών είναι προστατευόμενες περιοχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κάποια σε διεθνές. Αλλά σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο περιβάλλοντος του Χατζηδάκη δεν γνωρίζουμε αν είναι πλέον προστατευόμενη γενικά η ελληνική φύση….

Ως Εθνικά Πάρκα χαρακτηρίζονται περιοχές μεγάλης έκτασης που είτε λόγω της θέσης τους, όπως διασυνοριακές, είτε λόγω της εξέχουσας οικολογικής ή άλλης φυσικής σπουδαιότητάς τους θεωρούνται ως σημαντικές σε εθνικό επίπεδο, όπως:

 • Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
 • Εθνικό Πάρκο Σχοινιά – Μαραθώνα
 • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων – Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου

Ως Περιφερειακά Πάρκα «χαρακτηρίζονται περιοχές που είτε λόγω της θέσης τους είτε λόγω της οικολογικής σπουδαιότητάς τους θεωρούνται σημαντικές σε περιφερειακό επίπεδο». Έως τον Αύγουστο 2019, έχει χαρακτηρισθεί μία περιοχή ως Περιφερειακό Πάρκο. Το Περιφερειακό Πάρκο υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων (Ν. Αττικής)

Στην Ελλάδα τα εθνικά πάρκα είναι ένας ξεχασμένος πλούτος για την προώθηση της χώρας. Τόσο τα εθνικά όσο και θαλάσσια πάρκα μπορούν να παρέχουν ατέλειωτες επιλογές για δραστηριότητες στο πλαίσιο του αειφόρου και υπεύθυνου τουρισμού.

Αντιθέτως η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζει αντ΄ αυτών τα αιολοκά πάρκα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, τους τουρισμού, της φυσιογνωμίας των ελληνικών νησιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Τήνου που αυτή τη χρονική περίοδο δίνει μάχη να γλιτώσει από το μεταλλικό δάσος που ετοιμάζουν να της “φορέσουν”.

Αναφέρουμε μερικά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα και άξια λόγου τέτοια πάρκα:

 • Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων (Αλόννησος)
  Εδώ φωλιάζουν οι φώκιες monachus monachus, οι οποίες αναφέρονται στα έπη του Ομήρου και απεικονίζονται σε αρχαιοελληνικά νομίσματα.
 • Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
  Με πολλά απειλούμενα είδη της ελληνικής θαλάσσιας πανίδας όπως η caretta caretta, το δελφίνι και ο μωβ αχινός.
 • Θαλάσσιο Πάρκο Καρπάθου
  Εκτείνεται στις περιοχές της Σαρίας και της Βόρειας Καρπάθου, κι έχουν εκεί διασωθεί σπάνια ενδημικά αμφίβια όπως ο βάτραχος της Καρπάθου και η σαλαμάνδρα, κοχυλίνα και ιδιαίτερα μεταναστευτικά πτηνά .

 • Φοινικόδασος του Βάι (Νομός Λασιθίου)
  Βάι στην Κρήτη σημαίνει φοίνικας. Είναι το μοναδικό δάσος στην Ευρώπη από φοίνικες του Θεόφραστου, και φυτρώνουν εκεί από τη μινωική εποχή.
 • Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου
  Περιοχή Natura 2000 και ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους στην Ευρώπη. Η ορνιθοπανίδα και οι ευκαιρίες για ορνιθοπαρατήρηση στο Δέλτα Έβρου είναι ασύλληπτη.
 • Εθνικό Πάρκο Δέλτα Άξιου
  Περιοχή Natura 2000 σημαντικός ορνιθοπαρατηρητικός προορισμός, ο οποίος έχει τοποθετηθεί από την BirdLife International στις Important Bird Areas του κόσμου.

 • Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς (Νομοί Αχαΐας και Ηλείας)
  Περιοχή Natura 2000, ενώ μέσα του βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Τείχους Δυμαίων, μια μυκηναϊκή ακρόπολη από τα χρόνια της προϊστορίας. Καταφύγιο για χελώνες και πολλά είδη αμφιβίων, ερπετών και πουλιών.
 • Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα
  Σπουδαίο πάρκο που ο κακής ποιότητας μαζικός και εύκολα κερδοφόρος τουρισμός το έχει αλλάξει προς το χειρότερο κι ας πρόκειται για το μόνο αξιόλογο οικοσύστημα στην Αττική.
 • Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
  Ταγμένο στην προστασία των σπάνιων φυτών, ζώων και πτηνών, τα οποία ενδημούν και αναπαράγονται εκεί.

 • Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού
  Περιλαμβάνει χερσαίες, λιμνοθαλάσσιες και ποτάμιες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού εντάσσονται και οι Εχινάδες, τα νησάκια στις εκβολές του Αχελώου, τα οποία ανήκουν στην Κεφαλονιά.