Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου παρουσίασε τις επιστημονικές του προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι και εξήγησε που οφείλεται η εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή , τα έντονα καιρικά φαινόμενα οφείλονται κυρίως στην αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου και όπως εκτίμησε δεν φαίνεται να ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για την εκδήλωση των συγκεκριμένων φαινομένων.

Ο καθηγητής Φυσικής που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές κατά την διάρκειά του. «Οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή συνηγορούν στην αυξημένη πιθανότητα οι τιμές της θερμοκρασίας, αλλά και του ύψους βροχής, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο, να είναι υψηλότερες του κλιματικού μέσου όρου της χρονικής περιόδου 1993 – 2016.»

Portnet - Έως 11 βαθμούς αναμένεται πτώση της μέγιστης ...
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ο κ. Αργυρίου αναφέρθηκε και στους τρεις παράγοντες από τους οποίους δημιουργούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά τόνισε ότι τα καιρικά αυτά φαινόμενα δεν είναι σπάνιο να εμφανιστούν.

«Ο βασικός λόγος είναι η αστάθεια της ατμόσφαιρας, η οποία είναι έντονη στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Στη συγκεκριμένη περίοδο, η αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας έχει ως αποτέλεσμα τη θέρμανση της επιφάνειας της Γης και των στρωμάτων της ατμόσφαιρας κοντά σε αυτήν. Τα ανώτερα στρώματα όμως παραμένουν ψυχρότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη «βίαιη» άνοδο θερμού και υγρού αέρα προς τα υψηλότερα στρώματα. Η έντονη ανοδική κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περιοχών διαφορετικού ηλεκτρικού φορτίου, άρα την εμφάνιση ατμοσφαιρικής ηλεκτρικής δραστηριότητας. Ένα δεύτερο αποτέλεσμα είναι η πρόκληση σημαντικών διαφορών πιέσεων, η οποία προκαλεί έντονους ανέμους. Τρίτο αποτέλεσμα είναι η αιφνίδια ψύξη των υδρατμών, η οποία όταν γίνεται σε μεγάλα ύψη, στα οποία η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν, σχηματίζει χαλαζόκοκκους.»

Καιρός: Επιστρέφει το... καλοκαίρι | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ