Πρόκειται για την μεταφορά άμμου από την έρημο Σαχάρα, από την Αφρική κατά μήκους του Ατλαντικού. Τον φετινό Ιούνιο, το σύννεφο της σκόνης εμφανίζεται πυκνότερο από ό,τι ήταν τα τελευταία 20 χρόνια, που υπάρχει καταγραφή του φαινομένου. Περιέχει ως 70% περισσότερα σωματίδια σκόνης, από τον μέσο όρο. Επιπλέον φέτος διένυσε μεγαλύτερη διαδρομή από το συνηθισμένο. Το σύννεφο αυτό σχηματίζεται από καταιγίδες και θύελλες που σηκώνουν άμμο από την Σαχάρα, στο τέλος της Άνοιξης. Το σύννεφο αυτό ταξιδεύει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ως τις αρχές του Φθινοπώρου. Σύμφωνα με την ESA (European Space Agency), φέτος έκανε μία “διαδρομή” 8.000 χιλιομέτρων, μέχρι τα νησιά της Καραϊβικής και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Η ESA παρακολούθησε αυτόν τον Ιούνιο το φαινόμενο με τον δορυφόρο της Copernicus Sentinel-5P. Σε βίντεο της ESA, φαίνεται η πορεία του νέφους από την 1η ως την 26η Ιουνίου του 2020.

Συνήθως η σκόνη πέφτει και βυθίζεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και εκεί γίνεται τροφή για το πλανγκτόν. Όταν φτάνει σε ξηρά, επηρεάζει τα κατά τόπους οικοσυστήματα, ενώ μπορεί να επηρεάσει επίσης τον σχηματισμό τροπικών καταιγίδων και θυελλών. Μπορεί να ταξιδεύει για ημέρες ή για εβδομάδες, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες.

Επιστήμονες αναφέρουν πως το φαινόμενο επηρεάζεται και από την κλιματική αλλαγή. Ο καθηγητής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η μεταφορά σκόνης από την Αφρική και στη χώρα μας, θα αυξηθεί. “Επειδή τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν παγκοσμίως νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε πως και η μεταφορά της σκόνης θα αυξηθεί και αυτή σε συχνότητα”, είχε πει στο ΑΜΠΕ και είχε προσθέσει: “Υπάρχουν περίοδοι την άνοιξη που κρατούν 50 μέρες και ονομάζονται χαμσίνια, περίοδοι κατά τις οποίες φυσά άνεμος έντονος που σηκώνει σκόνη. Ως αποτέλεσμα η σκόνη αυτή σκονίζει όλη την Αίγυπτο. Ένα μέρος της σκόνης αυτής πηγαίνει μέχρι τα σύννεφα με τους δυνατούς ανέμους και στη συνέχεια τα σύννεφα μεταφέρουν τη σκόνη προς την Ευρώπη, κυρίως μέσα από την Ελλάδα και μπορεί να φτάσει μέχρι την Αγγλία. Εκεί αν οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες βρέχει κόκκινη βροχή την οποία στον Μεσαίωνα ονόμαζαν “αιματοβροχή” και την θεωρούσαν κακό οιωνό”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις