Κασσιόπη project: Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων Κερκυραίων, και όχι μόνο, τάχθηκε ο Νατ Ρότσιλντ σχετικά με το επενδυτικό εγχείρημα. Πρόκειται για τον γιο του Λόρδου Ρότσλιντ, η οικογένεια του οποίου κατέχει εδώ και πολλά χρόνια ιδιοκτησία σε κοντινή απόσταση από την έκταση, όπου δρομολογείται η επένδυση της NCH Capital στην Κέρκυρα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανόητο» τον έλληνα πρωθυπουργό που προασπίζεται αυτό το έργο αλλά και «φιάσκο» την επένδυση των 120 εκαταμμυρίων ευρώ στον Ερημίτη της Κασσιόπης στη βορειοανατολική. Κέρκυρα. Ο 49χρονος τραπεζίτης που κατοικεί στην Ελβετία χαρακτήρισε την επένδυση ως «απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή» που οδηγεί την Κέρκυρα πίσω στη μαζική ανάπτυξη τύπου δεκαετίας ΄70 και δεν προσφέρει τίποτα στην τοπική οικονομία.

Σημειώνεται πως ο Ρότσιλντ συντάσσεται με τις φωνές που μιλούν για περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής. Ωστόσο, κάποιοι βλέπουν πίσω από την αντίδρασή του επιχειρηματικά συμφέροντα, που μαζί με άλλους επενδυτές, δεν βλέπουν με καλό μάτι την επένδυση της Κασσιόπης. Υπενθυμίζεται πως οι εκτάσεις (490 στρέμματα) στην περιοχή παραχωρήθηκαν το 2012 μέσω διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, στην NCH Capital.

Η NCH έχει δεσμευτεί ότι στο Kassiopi Project που θα εκτείνεται σε 500 στρέμματα γης, το 93% θα είναι χώρος πρασίνου ενώ η δόμηση θα περιορίζεται στο 7% της έκτασης, σε τρεις ξεχωριστές ζώνες για τη διατήρηση του φυσικού τοπίου. Στόχος είναι η δημιουργία πολυτελούς θερέτρου 5 αστέρων, με συγκρότημα επαύλεων, διαμερισμάτων, μαρίνας κ.α. Σε περιβαλλοντικό επίπεδο προβλέπεται η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, σύγχρονου σταθμού αφαλάτωσης για την υδροδότηση του έργου (υδροδότηση από την θάλασσα) και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, σύστημα δασοπροστασίας (πυρασφάλεια), ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή κλπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ζήτημα των αντιρρήσεων που διατυπώνονται: «Η εναλλακτική θα ήταν να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, να μην δημιουργούμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης και να μην καταφέρουμε, τελικά, ούτε το περιβάλλον να προστατεύσουμε -διότι πολλές φορές εκτάσεις οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες δεν δημιουργούν και τα κίνητρα για την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος”, ανέφερε, συμπληρώνοντας: “Είμαστε Κράτος Δικαίου, το Ελληνικό Κράτος πρέπει να τιμά την υπογραφή του».

Περιβαλλοντικός θησαυρός ο Ερημίτης

H περιοχή είναι ένα διατηρημένο, ήσυχο και ακέραια φυσικό τοπίο έχει μεγάλη οικολογική αξία στις μέρες μας. Εξίσου σπάνια είναι η παρουσία άγριας ζωής σε παράκτια οικοσυστήματα που συνορεύουν με κατοικημένες περιοχές ή που χρησιμοποιούνται με ήπιους τρόπους. Τέλος, η πληθώρα των καταγεγραμμένων φυτικών ειδών δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σημαντικότητα της διατήρησης της περιοχής στο ακέραιο.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της Flora Ionica του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αυτό που είναι σημαντικότερο και από τον αριθμό των ειδών είναι η ποικιλία των διάφορων φυσικών οικοτόπων που συνθέτουν την περιοχή εκεί. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα δάση δρυός (βελανιδιάς), macchia, φρύγανα, παράκτιες βράχια, αμμουδιές και παραλίες με βότσαλα, υφάλμυρα έλη και λίμνες και πολλά άλλα. Αναμφισβήτητα οι επενδύσεις είναι επιθυμητές αλλά δεν προσφέρονται όλες οι περιοχές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις