Πέραν του δυσάρεστου γεγονότος ότι ο νέος περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη θα βλάψει σοβαρά το περιβάλλον, υπάρχουν κι οι πολίτες που επίσης το βλάπτουν σοβαρά. Και που δεν διστάζουν να βλάψουν όσους και όσες το υπερασπίζονται.

Στη θέση «Παλιά Μπούκα-Κέντρο», βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους προστατευόμενους υγροτόπους της Ελλάδας, το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Εκεί σημειώθηκε το τελευταίο επεισόδιο βίας εις βάρος μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων και μάλιστα από σεσημασμένους που στρέφονται κατά των οικολόγων και τους περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ, το περιστατικό σημειώθηκε όταν δύο μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, ο Κυριάκος Γαλάνης και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακωνσταντίνου, βρέθηκαν στην Καλόγρια για παρατήρηση πουλιών σε θέση όπου φωλιάζουν παρυδάτια πουλιά.

Εκεί, είδαν έκπληκτοι ένα μεγάλο τρακτέρ που με εξάρτημα ισοπεδωτή γαιών ισοπέδωνε την έκταση με θίνες σε εύρος εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, σε μια περιοχή όπου δεν επιτρέπεται καν η κίνηση μηχανοκίνητων μέσων. Αυτό συνέβαινε στο πλαίσιο της δημιουργίας χώρου με ομπρέλες και ξαπλώστρες στην αμμώδη παραλία, χωρίς να υπάρχουν ακόμη οι προβλεπόμενες άδειες.

Ξεκινώντας να καταγράφουν την παράνομη δραστηριότητα για να προχωρήσουν σε αυτονόητη καταγγελία, ένας από τους εργαζόμενους στις ομπρέλες τούς πλησίασε, ζητώντας τον λόγο επειδή «τον κινηματογραφούσαν», και, πριν μιλήσουν, ο άγνωστος γρονθοκόπησε τον Κυριάκο Γαλάνη, τραυματίζοντάς τον στο πρόσωπο και εξαφανίστηκε.

Η αστυνομία, που έφτασε επιτόπου, οδήγησε στο Τμήμα τον επιχειρηματία με τις ομπρέλες Γ.Γ. -κατά δήλωση του ίδιου- προκειμένου να του ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη για παράνομη κατάληψη του χώρου της παραλίας, και τον χειριστή του τρακτέρ, Γ.Δ. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι και θα οριστεί τακτική δικάσιμος. Ο Κ. Γαλάνης, αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες, κατέθεσε μήνυση για την επίθεση και για την καταστροφή της παραλιακής ζώνης από το τρακτέρ και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου με μώλωπες και διαμπερές τραύμα στο δεξί μάγουλο, όπου έγιναν τρία ράμματα.

Οι δύο προσαχθέντες έχουν ιστορικό αδικημάτων εντός του Εθνικού Πάρκου. Ο Γ.Γ., «υπεύθυνος της επιχείρησης», έχει παραπεμφθεί δύο φορές για παράνομο κυνήγι εντός του Εθνικού Πάρκου, αλλά έχει αθωωθεί λόγω «έλλειψης αποδείξεων», παρά τις καταθέσεις αυτοπτών δασοφυλάκων. Ο Γ.Δ., χειριστής του τρακτέρ, είναι ο υπόδικος λαθροθήρας με το τζετ σκι που είχε πυροβολήσει στις 26/12/2019 εναντίον πολιτών, ανάμεσα στους οποίους μέλη της Ορνιθολογικής, καθώς τον κατέγραφαν να κυνηγάει άγρια πουλιά στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου.

Αλωνίζουν με παρανομίες

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η αυτοψία που πραγματοποίησε η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας στις 14/7 με εντολή του προϊσταμένου της, Παναγιώτη Κακούνη, αντιδρώντας άμεσα στις καταγγελίες, διαπίστωσε σωρεία παρανομιών:
Έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετα εργασίες ισοπέδωσης του αιγιαλού σε επιφάνεια 396 τ.μ.
Σε άλλο τμήμα του έχουν τοποθετηθεί ξαπλώστρες με ομπρέλες σε έκταση 360 τ.μ., χωρίς την απαιτούμενη άδεια απλής χρήσης αιγιαλού.
Έχει δημιουργηθεί διάδρομος πρόσβασης από το υφιστάμενο πάρκινγκ μέσα από τις αμμοθίνες και προς τη θάλασσα, μήκους 41 μέτρων.

Η Ορνιθολογική Εταιρεία ζήτησε την ενεργοποίηση των τοπικών και κεντρικών υπηρεσιών, αλλά και της Εισαγγελίας, ώστε να εφαρμόσουν τον νόμο. «Η νέα θρασύτατη βίαιη ενέργεια δείχνει ότι η ομάδα ατόμων που θεωρεί το Εθνικό Πάρκο αντικείμενο προς παράνομη εκμετάλλευση αισθάνεται ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ασύδοτη», καταγγέλλει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις