Τρομάζουν τα ευρήματα για τις αναλύσεις των αστικών λυμάτων στην Αττική. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών τα λύματα της Αττικής έδειξαν ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, έγινε διπλάσια χρήση κοκαΐνης από την προ κορονοϊού εποχή και μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Όπως αναφέρει ανακοίνωση το Ινστιτούτο Καταναλωτών η χρήση κάνναβης έφτασε στα επίπεδα του τσιγάρου, έγινε εντατική χρήση εκτεταμένου αριθμού αντιικών φαρμάκων, όπως και τεράστιων ποσοτήτων απολυμαντικών ενώ αυξήθηκε η χρήση αντιβιοτικών και αντικαταθλιπτικών και ελήφθησαν μεγάλες ποσότητες αναλγητικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Καταναλωτών: «Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, επανειλημμένα έχει τονίσει την επικινδυνότητα των διάφορων ουσιών που πέφτουν ανεξέλεγκτα στις θάλασσες του Σαρωνικού από την Ψυττάλεια επειδή ο βιολογικός καθαρισμός που λειτουργεί δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί. Κοκαΐνη, ηρωίνη και άλλες τοξικές ουσίες μαζί με όλους τους ιούς –μαζί και ο κορονοϊός και οι λουόμενοι στις πειραϊκές πλαζ τις παίρνουν χωρίς δυστυχώς να το ξέρουν».

Σε δημοσίευμα της ΠΑΚΟΕ τα παρακάτω είναι αποδεικτικά στοιχεία για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στις «δήθεν» τέλειες εγκαταστάσεις της Ψυττάλειας. «Δεν αισιοδοξώ όσο διαρκεί η πανδημία πως θα παρατηρήσουμε κάποια μείωση στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Το παρατηρούμε όλοι μας πως η υγειονομική κρίση μάς έχει οδηγήσει στην απομόνωση και η απομόνωση κατατείνει προς την εσωστρέφεια. Όταν ο άνθρωπος μένει μόνος του, καταφεύγει προς άλλες διεξόδους ώστε να καταπολεμήσει τη μοναξιά του» η τοποθέτηση του κ. Νίκου Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη συνομιλία που είχε με το ΠΑΚΟΕ.

Οι επιστήμονες εφαρμόζουν τις πλέον προηγμένες μεθόδους της επιδημιολογίας λυμάτων, «ενός νέου, αντικειμενικού και μη παρεμβατικού εργαλείου της Αναλυτικής Χημείας» όπως εξηγεί στο ΠΑΚΟΕ ο κ. Θωμαΐδης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Από τις συγκεντρώσεις των χημικών ενώσεων που αναλύουμε εξάγουμε συμπεράσματα όχι μόνο για την υγεία και τις συνήθειες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου αλλά και για το πώς αυτές συνδέονται με κοινωνικο-οικονομικές συγκυρίες, όπως η οικονομική κρίση, η ανεργία ή στην τρέχουσα περίοδο η πανδημία COVID-19».

Σαρωνικός

«Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι πολλές από αυτές τις ουσίες δεν απομακρύνονται από τις τρέχουσες τεχνολογίες βιολογικών καθαρισμών και φυσικά καταλήγουν στο περιβάλλον. Σε κοινή ερευνητική μελέτη του ΕΚΠΑ και της ΕΥΔΑΠ υπολογίστηκε ότι κάθε μέρα εκατοντάδες κιλά φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών και των μεταβολιτών τους, γλυκαντικών ουσιών, καφεΐνης, βιομηχανικών χημικών ουσιών καταλήγουν στον Σαρωνικό» μας εξηγεί ο κ. Θωμαΐδης.