Αμερικανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το φετινό καλοκαίρι ήταν με διαφορά το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ στο βόρειο ημισφαίριο. Το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2020, η μέση θερμοκρασία ήταν σταθερά 1,17 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη από το μέσο όρο του 20ου αιώνα, όπως επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA). Το ιστορικό μέγιστο του 2020 ξεπέρασε κατά πολύ τα καλοκαίρια του 2016 – 2019 ενώ ο φετινός Αύγουστος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός στα χρονικά.

Ο πλανήτης σε κρίση

Οι ειδικοί προειδοποιούν σε όλους τους τόνους πως ο πλανήτης βιώνει το χειρότερο δυνατό κλιματικό σενάριο. Μέσα σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες, η Γη «έχασε» 28 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου. Ερευνητές τριών βρετανικών πανεπιστημίων χαρακτηρίζουν «ιλιγγιώδη» τον ρυθμό της απώλειας πάγου και υποστηρίζουν πως η στάθμη των υδάτων είναι πιθανό να ανέβει κατά ένα μέτρο έως το 2100, καθώς παγετώνες και στρώματα πάγου λιώνουν και χύνονται στους ωκεανούς.

«Για να το θέσουμε σε ένα αντιληπτό πλαίσιο, με κάθε εκατοστό που θα ανεβαίνουν τα νερά, ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χαμηλές περιοχές που ζουν», λέει ο καθηγητής Άντι Σέπαρντ, διευθυντής του Πολικού Παρατηρητηρίου στο πανεπιστήμιο του Leeds που συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το University College στο Λονδίνο στην εκπόνηση της μελέτης. Η παγκόσμια κλιματική κρίση χτυπά φυσικά και την Ελλάδα και σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του «National Geographic», το 30% της Ελλάδας κινδυνεύει από ερημοποίηση. «Το νερό, τα υπόγεια ύδατα, οι λίμνες, τα ποτάμια και το όμβριο, που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για τις ανάγκες του στην οικιακή χρήση, στη γεωργία και στη βιομηχανία, αποτελεί μόνο το 2% του συνόλου των υδατικών πόρων του πλανήτη, ενώ το υπόλοιπο 98% αποτελούν τα θαλάσσια ύδατα» εξηγούσε μιλώντας στη LiFO o καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Π. Δημητρακόπουλος.

«Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση τους, κυρίως από τις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς και η σχεδόν λογαριθμική αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας σε πολλές περιοχές του κόσμου. Χωρίς υπερβολή, πολλοί εικάζουν ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για την κατανομή των υδατικών πόρων». Από το 2000, η θερμοκρασία αυξάνεται περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, αλλά ο ρυθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζονται.