Τεράστιες είναι οι καταστροφές που άφησε στο πέρασμά του ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» στη Θεσσαλία. Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ χιλιάδες ζώα βρέθηκαν νεκρά. Πλέον δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του Ιανού τα κουφάρια των νεκρών ζώων που παραμένουν στην περιοχή αποτελούν υγειονομική βόμβα. Όπως εξήγησε μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, ο συνεταιρισμός που εκπροσωπεί αριθμεί περίπου τα 3.500 πνιγμένα πρόβατα και κατσίκες.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι άλλα τόσα -που ανήκουν σε άλλους συνεταιρισμούς- πρέπει να πνίγηκαν από τις καταστροφές, ενώ χάθηκαν και 1.000 βοοειδή.

«Πολλά ζώα πνίγηκαν μέσα στους στάβλους. Άλλα, βρίσκονται κάτω από τις κοπριές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα περισυλλεξούν με τα χέρια. Πολλά τα παρέσυρε το ποτάμι και τα σκόρπισε σε χωράφια» σημείωσε, λέγοντας πώς δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στα πλημμυρισμένα χωράφια. Όπως αναφέρει ο ίδιος οι δήμοι της περιοχής αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί προσπαθούν να μαζέψουν τα κουφάρια των ψόφιων ζώων, τα οποία αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις, έκανε λόγο για «αλαλούμ» την πρώτη εβδομάδα.

«Θα πάρουν 70-80 ευρώ το ζώο, όταν η παραγωγική αξία του ζώου είναι πάνω από 200 ευρώ» επισήμανε.

Αποκλεισμένοι εδώ και μέρες

Απεγνωσμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι του Λεοντίτου Αργιθέας στην Καρδίτσα, καθώς είναι αποκλεισμένοι εδώ και δύο εβδομάδες, από τη στιγμή που χτύπησε η κακοκαιρία «Ιανός». Ο κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Γρίβας ανέφερε πως το ρεύμα επανήλθε εφτά ημέρες μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα.

Μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» του ΟPEN TV τόνισε: «Ούτε τρόφιμα, ούτε γιατρό έχουμε». Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχει συγκοινωνία και πρόσβαση στην κεντρική αρτηρία που είναι το Μουζάκι, καθώς ο δρόμος έχει εξαφανιστεί. Ο ίδιος ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας ώστε να βρεθεί μια λύση.

Ο κάτοικος έσπευσε να σημειώσει πως συνολικά είναι αποκλεισμένα 7 χωριά της ανατολικής Αργιθέας. Οι αρχές, όπως είπε, τους διαβεβαιώνουν πως κάνουν ό,τι μπορούν, ωστόσο ο ίδιος αναφέρει πως πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ τα τρόφιμα είναι λιγοστά.

Αποκαρδιωτική η εικόνα του Θεσσαλικού Κάμπου από τον Ιανό

Αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από τον Θεσσαλικό Κάμπο μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός». Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε την καταστροφική επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα. Πάνω από 210.000 στρέμματα ήταν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού Καρδίτσας την Κυριακή περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με το meteo οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και στον θεσσαλικό κάμπο, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού περάσματος του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανού», βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Σημαντική ήταν η επίδραση του «Ιανού» στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στο Ιόνιο και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ο κυκλώνας βρέθηκε κατά τη φάση της μεγαλύτερης ισχύος του. Μεταξύ 15/9 και 20/9 οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη δυτική Ελλάδα υποχώρησαν έως και κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις