Οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε τις μανάδες μας, στα μεγάλα οικογενειακά γεύματα να σχολιάζουν την μεγάλη ποσότητα τροφής που υπήρχε στο τραπέζι: «Καλύτερα να περισσέψει παρά να λήψει». Οι μητέρες αυτές είχαν περάσει από την Κατοχή και έτσι ξόρκιζαν την τραυματική εμπειρία της πείνας.

Αργότερα ήρθαν οι δεκαετίες της… «αστομακαρονάδας» όπου πλέον τα οικογενειακά ψυγεία γέμιζαν με πολλών ειδών αχρείαστα είδη τροφίμων. Και μετά ξανά λιτότητα.

Σήμερα, ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα πετά 196 κιλά τροφής ετησίως κατά κεφαλήν, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό όριο των 173 κιλών. Και η χώρα είναι υπόλογη που δεν έχει καν στοιχεία για το μέγεθος και την ποιοτική σύσταση των υπολειμμάτων τροφίμων. Την ίδια ώρα πλήθος ανθρώπων δεν έχουν εξασφαλισμένη την καθημερινή τροφή τους.

Την αντίφαση αυτή παραδέχτηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υποσχόμενος πρωτοβουλία που θα αναστρέψει την κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να απαντήσει και σε πρόσφατη έκθεση της παγκόσμιας οργάνωσης WWF που κατηγορούσε την Ελλάδα για «αδικαιολόγητη αδράνεια» ζητώντας άμεση λήψη μέτρων.

Η οργάνωση WWF τονίζει ότι: «Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, διανέμουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα με περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Για την παραγωγή τροφίμων καταστρέφονται σημαντικοί βιότοποι, θέτοντας σε κίνδυνο εξαφάνισης χιλιάδες είδη σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, ενώ 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο κάθε άτομο στην Ε.Ε. πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφής ετησίως».

Η WWF κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έχει καν στοιχεία για το μέγεθος και την ποιοτική σύσταση των υπολειμμάτων τροφίμων, ότι το προσφάτως ανακοινωθέν Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) δεν κάνει καμία απολύτως μνεία σε δράσεις περιορισμού της σπατάλης και της ζητά να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όπως: ορισμός στόχου 50% για μείωση ώς το 2030, υποχρεωτική καταγραφή απορριμμάτων τροφίμων σε επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την ενίσχυση της δωρεάς τροφίμων.

Ο υπουργός Χατζηδάκης έκανε ακόμα πιο ζοφερή την εικόνα ενώ παράλληλα προανήγγειλε ότι το υπουργείο φέρνει μια σειρά μέτρων για τη μείωση σπατάλης στα τρόφιμα κατά 50%, στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα. «Θεσπίζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υποχρέωση να καταγράφουν τα απόβλητα τροφίμων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία κ.λπ.» ανέφερε, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών «θα εξετάσουμε πώς μπορούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις δωρεές τροφίμων, όπως για παράδειγμα ποια τρόφιμα μπορούν να δωρίζονται, διότι είναι λυπηρό να πετιούνται βρώσιμα αγαθά την ώρα που κοινωφελή ιδρύματα και άνθρωποι τα χρειάζονται».

Όλα τα παραπάνω μένει να φανούν στην πράξη, καθώς ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων προκρίνει την καύση των απορριμμάτων, όπου το κλάσμα των υπολειμμάτων τροφής θεωρείται πολύτιμο καύσιμο…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις