Τα ευρήματα έρχονται να ανατρέψουν το επίσημο αφήγημα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν στις αρχές του μήνα, ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές με πλαστικό του πλανήτη ήταν μερικές ασιατικές χώρες. Η Environmental Protection Agency είχε αναφέρει πως πέντε χώρες και συγκεκριμένα, η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, είναι υπεύθυνες για πάνω από το μισό της ετήσιας μόλυνσης των ωκεανών με πλαστικό. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, υπογραμμίζει πως ο παραπάνω ισχυρισμός δεν είναι ακριβής και δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις πολλές πτυχές του συγκεκριμένου προβλήματος.

Η έρευνα αναφέρει πως μπορεί μεν η Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικού στον κόσμο, αλλά οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής με πλαστικό. Το 2016 απέρριψε στους ωκεανούς ποσότητα πλαστικού ίση με 46 εκατομμύρια τόνους και είναι τρίτη μεταξύ των παράκτιων χωρών, όσον αφορά γενικά στην ρύπανση των ωκεανών. Λιγότερο από το 10% των πλαστικών απορριμμάτων της χώρας, ανακυκλώνεται ενώ οι ΗΠΑ έχουν ιστορία δεκαετιών στο να στέλνουν τα απορρίμματά τους στο εξωτερικόκυρίως στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, προς επεξεργασία. Η πρακτική αυτή ανακόπηκε το 2018, γιατί η Κίνα σταμάτησε να αγοράζει πλαστικά απορρίμματα από τις ΗΠΑ, έχοντας υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

“Καταναλώνουμε υπερβολικά, αυτό έχει συνέπειες”

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως έκαναν την έρευνα και για να σταματήσει η ενοχοποίηση των “Ασιατών” και να αποδοθούν οι ευθύνες για την ρύπανση εκεί που αναλογούν. Ο Ted Siegler, οικονομολόγος και μέλος της ομάδας που εκπόνησε την έρευνα, αναφέρει: “Ας το παραδεχτούμε, στις ΗΠΑ έχουμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ζει σε ακτές. Καταναλώνουμε υπερβολικά και αυτό έχει συνέπειες. Πρέπει να βγούμε από αυτή την ανοησία, ότι το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε την Ασία από το να ρυπαίνει και αυτή θα είναι η λύση του προβλήματος”.

Με πληροφορίες από το National Geographic