Ένα θλιβερό θέαμα θα αντικρίζουν από σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, οι κάτοικοι στον παραλίμνιο δρόμο των Ιωαννίνων. Ξεκίνησε η κοπή των αιωνόβιων πλατάνων που στολίζουν την περιοχή γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα. Τα δέντρα έχουν προσβληθεί από «μεταχρωματικό έλκος» και βρίσκονται στην πλέον πολυφωτογραφημένη περιοχή της πόλης

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησαν τη διαδικασία, που είχε δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά τις υποδείξεις του δασαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι το δασαρχείο εντόπισε τα δέντρα, που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα. Η κοπή ξεκίνησε από το Κάστρο, όπου απομακρύνονται δύο δέντρα, θα συνεχιστεί αύριο, με την απομάκρυνση ενός δέντρου στην περιοχή της Λιμνοπούλας και από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η κοπή στην παραλίμνιο διαδρομή.

Στην παρούσα φάση, θα κοπούν συνολικά 17 πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στη συστάδα της παραλιμνίου περιοχής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου, όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν από το δασαρχείο.

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, θερίζει τα πλατάνια στην Ήπειρο και έχει καταστρέψει οικοσυστήματα δίπλα στα ποτάμια. Ο Ρήγας Τσιακίρης, φυτοϋγεινομικός ελεγκτής του δασαρχείου Ιωαννίνων, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μίλησε για το θέμα των πλατάνων που νοσούν στην παραλίμνια διαδρομή και είπε πως το δασαρχείο προτείνει αντικατάστασή τους με άλλα δένδρα, που ευδοκιμούν στα υγρά περιβάλλοντα.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων, υπάρχουν πολλές εστίες της νόσου. Οι ειδικοί εκτιμούν πως σε ένα μεγάλο ποσοστό τον μύκητα μετέφεραν ελληνικά μηχανήματα που δούλευαν στην Αλβανία και μολύνθηκαν, καθώς εκεί η νόσος θέρισε όλα τα πλατάνια.

Για την αντιμετώπιση της νόσου, ο κ. Τσιακίρης αναφέρει, ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις σε μεμονωμένα δένδρα ή μικρές συστάδες σε χωριά με μεγάλη αποτελεσματικότητα, κάτι που δεν είναι εφικτό στις παρόχθιες όχθες, όπου συχνά γίνονται εργασίες.

«Η διασπορά είναι ανθρωπογενής, πέρασε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Θεωρούμε, ότι αυτός ο θανατηφόρος μύκητας αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική απειλή για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Τα πλατάνια απειλούνται από άμεση εξαφάνιση.

Η καταστροφή των πλατανόδασων θα επιφέρει τεράστιες άλλες ζημιές, διότι συγκρατούν τα φερτά υλικά και αποτρέπουν πλημμυρικά φαινόμενα που θα καταστρέφουν, καλλιέργειες και υποδομές».