Τουλάχιστον 190.000 πουλερικά θανατώθηκαν μετά τον εντοπισμό, ενός πολύ μεταδοτικού στελέχους της γρίπης των πτηνών, σε δύο φάρμες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν υποψίες για “ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης H5”, ανέφερε το υπουργείο και πρόσθεσε καθησυχάζοντας τους καταναλωτές, ότι δεν υπάρχουν άλλες φάρμες σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Οι υπάλληλοι των υγειονομικών υπηρεσιών θανάτωσαν 100.000 κότες σε φάρμα του Hekendorp ενώ 90.000 μικρά κοτόπουλα, θανατώθηκαν στο Witmarsum.

Σημειώνεται πως η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος πουλερικών και αυγών στην ΕΕ, με πάνω από 2.000 φάρμες εκτροφής, όπου εργάζονται πάνω από 10.000 άνθρωποι. Ο τζίρος της βιομηχανίας αυτής αγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η γρίπη των πτηνών έχει εντοπιστεί σε πολλά αγροκτήματα στην Ολλανδία από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση, είχε ανακοινώσει τότε την θανάτωση 35.700 πουλερικών, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε φάρμα στα κεντρικά της χώρας. Δύο ημέρες πριν είχαν βρεθεί θετικά στον ιό H5N8 δύο άγριοι κύκνοι. Το 2003 με το ξέσπασμα της Γρίπης των Πτηνών, οι ολλανδικές αρχές είχαν θανατώσει πάνω από 30 εκατομμύρια κοτόπουλα, πάπιες και άλλα πουλερικά.

Η Γρίπη των Πτηνών

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τον Οκτώβριο του 2016 έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη αυξημένος αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών γρίπης Α (Η5Ν8) σε άγρια πτηνά και πουλερικά, οικόσιτα και εκτροφής. Αποθήκη και φορέας του ιού γρίπης Η5Ν8 είναι κυρίως τα υδρόβια άγρια πτηνά, όμως έχει εντοπισθεί και σε άλλα είδη πτηνών, μη υδρόβια. Πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας για τα πτηνά, με σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, αλλά και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί διεθνώς μόλυνση στους ανθρώπους.

Χάρτης με στοιχεία από το 2008

Η Γρίπη των πτηνών, παλαιότερα γνωστή ως πανώλη των πτηνών, έχει περιγραφεί ήδη από το 1878 στην Ιταλία. Το 1955 ταυτοποιήθηκε ο ιός Influenza-A σαν το παθογόνο αίτιο. Αργότερα έγινε και η κατηγοριοποίηση του ιού με βάση δύο γλυκοπρωτείνες της επιφάνειάς του, της Αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ) και της Νευραμινιδάσης (ΝΑ), σύμφωνα με το πρότυπο Ηx/Νx. Έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 16 υπότυποι Η και 9 υπότυποι Ν. Από το 1959 έως σήμερα οι 20 επιδημίες που έχουν καταγραφεί σε πτηνά οφείλονται μόνο στους υπότυπους Η5 και Η7 σε συνδυασμό με διάφορους υπότυπους Ν. Το 1981 η νόσος ονομάστηκε επίσημα Υψηλής Παθογένειας Γρίπη των Πτηνών (Highly Pathogenic Avian Influenza).

Η οικονομική σημασία της γρίπης των πτηνών φαίνεται από τις συνέπειες της τελευταίας επιδημίας στην Ευρώπη το 2003. Τότε προκειμένου να ελεγχθεί η νόσος θανατώθηκαν 30.700.000 πτηνά στην Ολλανδία, 3.000.000 στο Βέλγιο και 80.000 στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Ολλανδίας το κόστος της νόσου ήταν 270 εκατ. ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις της νόσου στις ασιατικές χώρες. Η Ταϊλάνδη π.χ. το 2003 ήταν παγκοσμίως η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής κρέατος πουλερικών με εξαγωγές ύψους 1.2 δισ. δολάρια. Στις χώρες της Ν.Α. Ασίας όπου η νόσος ενδημεί τα τελευταία χρόνια έχουν θανατωθεί (είτε από τη νόσο είτε στα πλαίσια μέτρων εκρίζωσης της νόσου) πάνω από 130.000.000 πουλερικά.

Με πληροφορίες από Reuters, ΕΟΔΥ, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις