Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έδωσε στην δημοσιότητα μια συγκλονισιτκή φωτογραφία η οποία απεικονίζει δυο τεράστια κομμάτια πάγου (A-76B and A-76C) να έχουν αποσπαστεί από το παγόβουνο A-76, στη Θάλασσα Βέντελ, στην Ανταρκτική.

Η απόσπαση έγινε στις 26 Μαΐου ενώ το ίδιο το παγόβουνο είχε αποσπαστεί στα μέσα Μαΐου από την δυτική πλευρά του Ronne Ice Shelfin στην Θάλασσα Βέντελ, πλέοντας έκτοτε στην θάλασσα.

Δεν είναι απλά τα πράγματα

Το παγόβουνο Α-76 παρά το αδιάφορο όνομά ήταν μέχρι τις 26 Μαϊου το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου με έκταση μεγαλύτερη του νησιού της Μαγιόρκα της Ισπανίας. Συγκεκριμένα είχε μέγεθος 4.320 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την ESA, το παγόβουνο A-76, μετά την αποκόλληση των δυο τεράστιων κομματιών πάγου, “έχασε τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στη Γη” και πλέον έχει περιοριστεί στα 3,880 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή.

Όσο για το όνομα Α-76 μπορεί να ακούγεται λίγο αδιάφορο για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, αλλά βασίζεται στην επιστήμη. Η ESA ανέφερε ότι τα παγόβουνα ονομάζονται παραδοσιακά από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο ήταν αρχικά ορατά, έπεται δε ένας διαδοχικός αριθμός και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.

Η ανάρτηση της ESA για την αποκόλληση των δυο τεράστιων κομματιών πάγου:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις