«Η εταιρεία Nord Stream έχει ενημερώσει τη Δανική Υπηρεσία Ενέργειας ότι μια σταθερή πίεση φαίνεται τώρα να έχει επιτευχθεί στους δύο αγωγούς Nord Stream 1. Αυτό δείχνει ότι η έκρηξη του φυσικού αερίου από τις δύο τελευταίες διαρροές έχει πλέον ολοκληρωθεί», έκανε γνωστό μέσω του Twitter η Δανική υπηρεσία.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή ότι είναι τεχνικά δυνατό να αποκατασταθεί η ραγισμένη υπεράκτια υποδομή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Φυσικά, υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες αποκατάστασης της υποδομής, χρειάζεται χρόνος και κατάλληλα κεφάλαια. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες δυνατότητες», είπε ο Νόβακ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Παρασκευή τη Δύση ότι σαμποτάρει τους αγωγούς της Ρωσίας, μια κατηγορία που αρνήθηκαν έντονα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. «Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε σαμποτάζ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας συνεχίστηκε αργότερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που συγκλήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ρωσίας για τις επιθέσεις στους αγωγούς.

Νord Stream 2: Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό – Συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία

Η πίεση του νερού έκλεισε λίγο πολύ τον αγωγό κατά τρόπο ώστε το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο εσωτερικό του να μην μπορεί να βγει. Σταμάτησε η διαρροή στην θάλασσα της Βαλτικής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αγωγού.

«Η πίεση του νερού έκλεισε λίγο πολύ τον αγωγό κατά τρόπο ώστε το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο εσωτερικό του να μην μπορεί να βγει», δήλωσε ο Ούλριχ Λίσεκ. «Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει ακόμη φυσικό αέριο στο εσωτερικό του αγωγού», διευκρίνισε.

 Εκατοντάδες κιλά ΤΝΤ σπαράλιασαν του αγωγούς – Νέα έκθεση

 Τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 27/9, η Nord Stream AG, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, ενώ διατυπώνονται υπόνοιες για σαμποτάζ. (Διαβάστε εδώ)

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα αφού οι σουηδικές ναυτιλιακές Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, λίγο μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο γειτονικό αγωγό Nord Stream 2 που έκανε τη Δανία να απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων.

Η Nord Stream AG ανακοίνωσε πως είναι αδύνατο να υπολογίσει πότε θα αποκατασταθεί η δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος αγωγών αερίου.

«Η καταστροφή που συνέβη την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ακόμα δυνατό να υπολογισθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου», ανέφερε σε σχόλιά της προς τους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, μολονότι οι γερμανικές Αρχές δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με μια πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση».

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», υπογράμμισε η πηγή.

Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ’ ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011.

Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν επαναλήφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος είναι παράλληλος του Nord Stream 1, κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάσθηκε ποτέ καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει. Το πρόγραμμα διακόπηκε πλήρως λίγες ημέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις