Νορβηγία: Ο φωτεινός μετεωρίτης ήταν ορατός κυρίως, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η ασυνήθιστα εκτυφλωτική λάμψη του, προκλήθηκε από την καύση του ουράνιου σώματος κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα.

Ήταν τόσο φωτεινός που η νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής, μετατράπηκε προς στιγμή σε ημέρα. Κάποιοι κάτοικοι μάλιστα, ανησύχησαν τόσο πολύ που κάλεσαν την αστυνομία.

Η αστυνομία δεν κατέγραψε τραυματισμούς ή ζημιές από την πτώση του μετεωρίτη. Μια ομάδα ειδικών βρίσκεται στα ίχνη του, πιστεύοντας ότι κατέληξε σε δασική έκταση, περίπου 60 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας Όσλο.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Δίκτυο Μετεωριτών (ΝΜΝ) ο μετεωρίτης ήταν ορατός επί τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα μετά την εμφάνισή του γύρω στη μία τα χαράματα της Κυριακής τοπική ώρα. Ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 16,3 χλμ ανά δευτερόλεπτο ήταν ορατός σε μεγάλες περιοχές της νότιας Σκανδιναβίας, περιλαμβανομένης της γειτονικής Σουηδίας.

Ο μετεωρίτης έπεσε με τόσο μεγάλη ταχύτητα που αρκετοί πολίτες ανέφεραν ότι άνοιξαν παράθυρα και πόρτες από το ωστικό κύμα της διέλευσης του ουράνιου σώματος.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό θραυσμάτων του μετεωρίτη συνεχίζονται, ενώ υπολογίζεται πως ζυγίζουν αρκετά κιλά και θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για έρευνα. Τέτοιες πτώσεις μετεωριτών είναι σχετικά σπάνιες, αλλά μία εξ’ αυτών προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.600 ατόμων στο Τσελιαμπίνσκ στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας πριν από οκτώ χρόνια.

Το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι ο μετεωρίτης ανήκε στην ετήσια «βροχή» μετεωριτών που συνοδεύει τις βόρειες Ταυρίδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις