Με το βασικό μήνυμα ότι “η Ελλάδα επιστρέφει μέσα από την Καινοτομία”, ο ΣΕΒ και οι Innovative Greeks, διοργανώνουν Επενδυτικό Συνέδριο, με τίτλο: “Reinventing Greece through Investments in Innovation” (“Επανεφεύρεση της Ελλάδας μέσω Επενδύσεων στην Καινοτομία”), διαδικτυακά σήμερα Τετάρτη, 1/12/2021, στις 14:30.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση το συνέδριο του ΣΕΒ:

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (29.11.2021) από τον ΣΕΒ, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Συνδέσμου για την καινοτομία, οι στόχοι του επενδυτικού συνέδριου ΣΕΒ, καθώς και η μελέτη “Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment” που εκπόνησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία

. Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ κ. Μάρκος Βερέμης, η Διευθύντρια του Τομέα Καινοτομίας κ. Μάγκη Αθανασιάδη, καθώς και ο Επικεφαλής της Αccenture Greece κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης.

Μιλώντας στην έναρξη ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην συγκυρία, τονίζοντας ότι καλούμαστε να ισορροπήσουμε σε ένα περιβάλλον αβέβαιο, και εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Ακόμη δεν εχουμε βγει στο ξέφωτο, τόνισε, αλλά η προοπτική μπορεί να είναι αισιόδοξη, αφού η τεχνολογία και η καινοτομία μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της πανδημίας. “Η ευημερία μας εξαρτάται από την αναβάθμιση της συλλογικής μας ικανότητας να καινοτομούμε” τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος και σημείωσε ότι “η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης σήμερα και στο μέλλον”. O κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι ο ΣΕΒ εργάζεται συστηματικά, ώστε με στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, να αναβαθμιστεί το οικοσύστημα καινοτομίας, να έρθουν κοντά οι μεγάλες επιχειρήσεις με τις νεοφυείς εταιρίες και να διασυνδεθούν με τα πανεπιστήμια και την επιστημονική έρευνα, ώστε να ενισχυθούν οι τεχνολογικές ικανότητες και επιδόσεις.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αφού έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τα τελευταία χρόνια. Όπως τόνισε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι η Ελλάδα αισιόδοξη ως προς την καινοτομία: Το οικοσύστημα, από σχεδόν ανύπαρκτο πριν λίγα χρόνια, σήμερα μεγαλώνει, δημιουργεί παραδείγματα προς μίμηση και προσδοκούμε να τριπλασιαστεί σε μια πενταετία. Οι επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα επιταχύνονται, ενώ αξιοποιείται σταδιακά και το μεγάλο δίκτυο των Ελλήνων της Διασπορά που μεταφέρουν επενδύσεις, συμβουλές και τεχνογνωσία στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχει σαφής πρόοδος ως προς την αξιοποίηση της ερευνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων. Εντοπίζεται επίσης, μια δυναμική για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters) ιδιαίτερα σε κλάδους, όπως η βιοτεχνολογία και το φάρμακο. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τον συγχρονισμό προκλήσεων όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και οι αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ευρεία συναντίληψη που διαμορφώνεται στο χώρο των επενδύσεων, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων για τις άμεσες προκλήσεις και την καινοτομία. Κυρίως όμως, είναι θετική η μεταστροφή της αντίληψης της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα, και πως αποτελεί μέρος της λύσης σε διάφορα ζητήματα. Από την άλλη, επισήμανε ότι το ποτήρι είναι και μισοάδειο, διότι παραμένουμε πίσω από τις προηγμένες χώρες και τους ανταγωνιστές μας. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αντιληφθούμε πως πρέπει να επιταχύνουμε, γιατί επιταχύνουν και οι υπόλοιπες χώρες, στα θέματα χρηματοδότησης, επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού, και πρόσθεσε ότι στον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό για επενδύσεις στην καινοτομία και υψηλή τεχνολογία, μπορούμε και πρέπει να σταθούμε με αξιώσεις.

Ο Πρωθυπουργός και παγκόσμιοι ηγέτες της καινοτομίας και τεχνολογίας στο επενδυτικό συνέδριο

Όπως τονίστηκε, στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ θα συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ 27 σημαντικές προσωπικότητες από Ελλάδα και εξωτερικό -επιχειρηματίες, επενδυτές, CEOs, κ.α.- θα συζητήσουν για το πώς το οικοσύστημα στην Ελλάδα θα μπορέσει να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, μέσω ξένων επενδύσεων σε καινοτομία υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στο επενδυτικό συνέδριο οι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί ηγέτες, επενδυτές και ηγέτες του κλάδου της καινοτομίας και τεχνολογίας θα μοιραστούν τις γνώσεις τους από την εμπειρία των δικών τους διεθνών εταιρικών επενδύσεων, θα εξηγήσουν τους παράγοντες που έκαναν την Ελλάδα ελκυστική και θα συζητήσουν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Τα πάνελ συζήτησης θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις, όπως:

  • Ποιοι είναι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις;
  • Ποιες είναι οι εμπειρίες από επενδυτές στην Ελλάδα;
  • Τι πρέπει να γίνει για να προωθηθούν οι ξένες επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία στην Ελλάδα;
  • Ποιοι κλάδοι οδηγούν την επενδυτική απήχηση της Ελλάδας;
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις