Οι New York Times προετοιμάζονται για μια πρωτοφανή κινητοποίηση αφού περισσότερα από 1.100 μέλη του προσωπικού θα προχωρήσουν την Πέμπτη σε απεργία. Πρόκειται για μια πράξη διαμαρτυρίας που δεν έχει οργανωθεί από τους εργαζόμενους στο χαρτί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Η ιστορική στάση εργασίας έχει οριστεί να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 8ης Δεκεμβρίου και να διαρκέσει για ένα ολόκληρο 24ωρο. Αντί να καταθέτουν ιστορίες, οι υπάλληλοι θα εμφανιστούν να κάνουν πικετοφορία έξω από τα γραφεία των Times, με εξέχοντες δημοσιογράφους -όπως η Nikole Hannah-Jones- να έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης αλληλεγγύης.

Ορισμένα μεγάλα γραφεία της εφημερίδας θα μπορούσαν να χάσουν το εκπληκτικό 90% του εργατικού δυναμικού τους κατά τη διάρκεια της απεργίας, σύμφωνα με το NewsGuild της Νέας Υόρκης, το οποίο εκπροσωπεί δημοσιογράφους και άλλα στελέχη των Times.

Στην πραγματικότητα, το κοινό θα έχει μια γεύση από έναν κόσμο χωρίς μεγάλο μέρος της σκληρής και ενημερωτικής δημοσιογραφίας των Times.

Αιτία της απόφασης των απεργών ήταν η μη συμφωνία με την διοίκηση των New York Times για το θέμα της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης, στην οποία μεγάλο «αγκάθι» ήταν το θέμα της αύξησης των μισθών ενώ οι δύο πλευρές διαφωνούν και για την υγειονομική περίθαλψη και τα συνταξιοδοτικά σχέδια.

Ειδικότερα η εταιρεία φέρεται να πρότεινε να δώσει στα μέλη του συνδικάτου που βγάζουν 120.000 $ ετησίως και επιπλέον 32.103 $ ως αποζημίωση τα επόμενα δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με ένα σημείωμα που έστειλε ο συνεργάτης διευθύνων συντάκτης των Times, Cliff Levy σε όλους τους υπαλλήλους του Guild στις 10 Νοεμβρίου.

Το συνδικάτο αντέδρασε λέγοντας ότι οι προτάσεις για αύξηση των μισθών στο τραπέζι θα αύξαναν μόνο τους μισθούς κατά μέσο όρο 2,75% ετησίως – πολύ κάτω από το κόστος του πληθωρισμού.

Ωστόσο οι Times ανέφεραν ότι η προσφορά τους ανέρχεται σε αύξηση 11% που περιλαμβάνει αναδρομική αύξηση 5% κατά την επικύρωση και 3% αυξήσεις στους μισθούς το 2023 και το 2024.

Εξάλλου το συνδικάτο κατηγόρησε τη διοίκηση ότι προσπαθεί να αυξήσει το κόστος για την υγειονομική περίθαλψη τερματίζοντας το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που καταβάλλει στους εργαζομένους μια ισόβια σύνταξη – αντικαθιστώντας το με ένα πρόγραμμα που θα σταματούσε να χρηματοδοτείται από τον εργοδότη αμέσως μόλις ένα άτομο συνταξιοδοτηθεί .

Το συνδικάτο ισχυρίστηκε επίσης ότι η επαναγορά μετοχών 150 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποίησαν οι Times τον Φεβρουάριο υπερέβη κατά πολύ το κόστος των αυξήσεων μισθών και παροχών που επιδιώκει καθ ‘όλη τη διάρκεια ενός νέου πολυετούς συμβολαίου. Επισήμανε επίσης τα πολύ γενναιόδωρα μπόνους που δόθηκαν στα στελέχη. Οι τρεις πρώτες σημείωσαν αύξηση των αποζημιώσεων κατά 32,3% πέρυσι, ανέφερε η ένωση.

Τα 1.100 και πλέον μέλη του Σωματείου στους New York Times αποτελούν περίπου το 90% των εργαζομένων στην ιστορική εφημερίδα των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους είναι φυσικά δημοσιογράφοι, τεχνικοί και υπάλληλοι γραφείων.

«Ελπίζαμε πως θα γινόταν μια δίκαιη συμφωνία πριν το deadline που είχαμε δώσει στην διοίκηση της εφημερίδας, αλλά πλέον περισσότεροι από 1.100 από εμάς είμαστε έτοιμοι να σταθούμε ενωμένοι ο ένας για τον άλλο, αλλά και ενωμένοι για όλους τους δημοσιογράφους σε κάθε μέρος», είπε η δημοσιογράφος της εφημερίδας, Τζένι Βρέντας.

Η επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού των NYT, Jacqueline Welch, τόνισε στους υπαλλήλους της Τρίτης το πρωί, σε ένα σημείωμα που έλαβε το CNN, ότι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στη στάση εργασίας «δεν θα πληρωθούν από την εταιρεία για τη διάρκεια της απεργίας».

Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι «δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διακοπές ή τις προσωπικές ημέρες για να υπολογίσουν αυτόν τον χρόνο» εκτός εάν εγκριθεί πριν από την περασμένη Παρασκευή.

Και όπως ανέφερε την Τρίτη η Charlotte Klein του Vanity Fair, η διοίκηση εργάζεται επίσης για να βρει περιεχόμενο για να γεμίσει το χαρτί κατά την ημέρα της στάσης εργασίας.

Επίσης ανέφερε ότι οι διευθυντές διερευνούν μια σειρά επιλογών για να διατηρήσουν τη ροή των ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης από καλώδια και ζητώντας από τους δημοσιογράφους να αρχειοθετήσουν ιστορίες νωρίς, σαν να ετοιμάζονταν για μεγάλες διακοπές. Και μεγάλο μέρος του διεθνούς προσωπικού της εφημερίδας δεν ανήκει επίσης στη συντεχνία, που σημαίνει ότι αναμένεται να συνεχίσουν τις αναφορές τους.

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι που το NewsGuild απειλεί με απεργία, είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι οι Times θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους αναγνώστες μας χωρίς διακοπή», επανέλαβε την Τρίτη ένας εκπρόσωπος των NYT.

Αλλά, με μια κυρίως άδεια αίθουσα σύνταξης, αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις